Бояджиев: Да не се изключва версията за предумисъл при пожара във влака
Бояджиев: Да не се изключва версията за предумисъл при пожара във влака / снимка: Вероника Христова, Дарик радио

Не бива в никакъв случай да се изключва версията за терористичен акт във влака София - Кардам. Това каза в специално интервю за „Дарик Кафе” специалистът по антитероризъм и бивш разузнавач Тодор Бояджиев.

В подкрепа на думите си той изтъкна съвпадението между датата на пожара и навечерието на националния празник. Според него следствието не бива да пренебрегва версията за предумисъл и наличие на запалителна течност във вагона.

Бояджиев бе категоричен, че вече са направени важните изводи, а именно - че БДЖ разполага със стар подвижен състав и че сигнализацията и комуникацията между екипите във влаковете не са на ниво.

При този случай, начинът по който се разрази пожарът, първата ми мисъл беше, че може би има предумисъл или недоглеждане. Мина ми мисълта, че за да лумне така влакът, може би някаква запалителна течност или материал е подпомогнал пожара. В последствие тази версия за мен придобива все по-голяма тежест. Следствието, без да се отказва от някакви други версии, не бива в никакъв случай да пренебрегва такава версия. Не е трудно да се разбера дали е имало взривно вещество.

Как може да се разбере, когато абсолютно всичко е изпепелено и когато започва да се работи по тази версия едва седмица след случилото се?

Определено не е така. Не мога да приема, че по тази версия е започнало да се работи седмица по-късно.ДОТИ беше повикана и на следващия ден беше там. Когато е използван експлозив, остават следи. Това, че пожарът е изпепелил всичко не означава, че никаква следа не е останала. Спектрален анализ, проверка на проби от мястото на инцидента може да покаже със сигурност имало ли е тротил, пластичен експлозив или някакъв друг експлозив, но това все още не може да докаже, че е нямало туба с бензин или нещо друго, което да е било катализатор на пожара.

Ако е имало такъв терористичен акт, обичайно ли е никой да не поеме отговорност за него?

Обикновено, когато се извършва терористичен акт, това е една от целите на тероризма - колкото е възможно повече жертви, защото това ще доведе до повече отглас в медиите и в общественото съзнание. Има редица случай, когато даже без да са организатори, някои се опитват да си препишат авторството или изпълнението отново, за да влязат в новините. В конкретния случай много трудно е да се каже, ако е терористичен акт една версия, която според мен не може да се изключи, да се отговори на въпроса защо никой не се обяви. Със същото основание може да се зададе въпросът: „Защо никой не се опита да си присвои актив за този терористичен акт?” Ал Кайда при този нещастен случай, даже и да няма своите организирани ядки в България, още повече, че България е подходящо място да намери извява този краен религиозен фанатизъм.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров изказа едно мнение, че мюсюлманите в този регион са се предупреждавали да не пътуват с този влак, мислите ли, че има хляб в това?

Лично аз не приемам като сериозна версията, че някой ще подготвя толкова тежък терористичен акт и в същото време ще тръгне предварително да разгласява: „Братя мюсюлмани не пътувайте с този влак!” Но тук има други съвпадения: датата на извършването съвпада с навечерието на национален празник, косовската криза и редица други проблеми, които са тлеели и продължават да тлеят. От тази гледна точка правим лоша услуга, като непрекъснато излизаме с различна версия. Аз съм сигурен, че следствието ще подложи на щателен анализ всички версии и ако трябва, ще потърси чужда помощ и ще направи анализи в чужди лаборатории още по-добре обзаведени от нашите.

Самият министър Румен Петков от втория ден на инцидента та до днес продължава да твърди, че версията за атентата се изключва. Тя изобщо не беше изказвана в първите дни. Не смятате, че липсва професионализъм на екипите, на службите, които имат ангажимент да действат веднага и да си свършат работата по тази версия?

Една от чертите на професионализма в сферата на сигурността и на работата на тези служби е вие, медиите да не получавате непроверена информация колкото се може по-рано в етапа и да не пречите на следствието. Това също е професионализъм, така че в тези случаи понякога може да се пусне информация с оглед да се отклони вниманието, за да се облекчи следственият процес.