AstraZeneca влага $ 20 млн. всеки ден за разработване на нови лекарства
AstraZeneca влага $ 20 млн. всеки ден за разработване на нови лекарства / netinfo
Да претворим идеите в живота
20496
Да претворим идеите в живота
  • Да претворим идеите в живота

В Месеца на Швеция по Дарик се обръщаме към бизнеса и свръхмодерната медицина - защото това са двете неща, с които свързваме световно известната фармацевтична компания AstraZeneca. Всъщност тя е британо- шведска.

Компанията е световен лидер в производството и най-вече откриването на медикаменти, които лекуват заболявания като астмата, сърдечно-съдови заболявания, борбата с инфекциите, онкологията, гастроентерология.

Всеки работен ден AstraZeneca инвестира над 20 милиона долара в откриването и разработването на нови висококачествени лекарствени продукти. Повече разказва доктор Красимира Чемишанска - маркетинг мениджър в "Астра Зенека България".


Разкажете ни за дейността на "Астра Зенека България".

Първо ще се опитам да ви представя коя е компанията "Астра Зенека". Тя е британо-шведска компания, една от топ петте фармацевтични оригинални компании в света, която вече над 40 години присъства в България в лицето на своите предшественици "Зенека" и "Ай Си Ай".

Това, което най-силно ни характеризира в глобален мащаб, са иновациите и инвестициите, които компанията прави в създаването на нови медикаменти. Може би интерес ще представлява, че всеки работен ден компанията отделя 20 милиона долара инвестиции в създаването на нови продукти, в разработването на медикаментите на бъдещето. Шестте Нобелови награди смятам, че допълват облика на компанията, а с тях е свързана и нейната дейност в различни терепевтични области.

Не на последно място искам да спомена и факта, че с разгръщането на нашия научен отдел, който е най-големият в България сред оригиналните фармацевтични компании, за последните пет години бяха проведени 60 клинични проучвания, в които са участвали над 3000 пациенти, като това, разбира се, е свързано с една много сериозна инвестиция от около 15 милиона щатски долара - директна инвестиция в българското здравеопазване под формата на обучение, под формата на инвестиции в инфраструктурата на здравеопазването.

В кои сфери на здравеопазването работите най-засилено? Вие, казахте, че сте оригинална компания, тоест не правите копия на лекарствата, а създавате тези лекарства.

Точно така. Оригиналните компании инвестират в наука. Те създават нови молекули, които минават един много дълъг път, докато се превърнат в лекарства - пътя на клиничните проучвания като оригинална компания. "Астра Зенека" фокусира своите усилия в няколко основни терапевтични области, за които все още има нерешени медицински проблеми, непосрещнати нужди. Това са онкологичните заболявания - компанията е световен лидер в хормонотерапията на рака на гърдата и рака на простата, сърдечно-съдовите заболявания, белодробните заболявания, гастроентерологията, диабета и борбата с тежките инфекции. Това са основните направления, върху които работим в момента.

Споменахте за огромни средства, които влагате в социални дейности. Кои са най-големите кампании, които сте правили в България?

Една такава кампания е кампанията, разгърната през последните 10 години за борба с рака на гърдата. Това е кампания по наша инициатива, съвместно с българските онколози, с фондация "Борба с рака", с Националния раков регистър. За наша радост кампанията спечели много последователи и сега все повече се говори и от различни компании се предприемат подобни кампании за борба с рака на гърдата, за ранна диагностика. В момента става все по-актуална за нас и борбата със сърдечно-съдовия риск, като ние предвиждаме да въведем подобна програма, която да бъде насочена към превенция на риска от сърдечно-съдови заболявания, намаляване на смъртността, която представлява един от най-сериозните проблеми. Най-много хора в България умират от сърдечно-съдови заболявания.

Говорим си в контекста на Месеца на Швеция по Дарик. Тези всички кампании, за които говорите, тази социална дейност, която развивате, развива ли се и в другите страни? Като цяло какво е значението в Швеция, че "Астра Зенека" е шведска компания?

Компанията работи под мотото "Да претворим идеите в живота". Бих казала, че за шведския дух на "Астра Зенека" е водещо желанието за иновациите и това те да намерят практическо приложение.