Очаква се над два пъти ръст на броя на българите, които ще гласуват зад граница
Очаква се над два пъти ръст на броя на българите, които ще гласуват зад граница / снимка: DarikNews.bg, архив
Очаква се над два пъти ръст на броя на българите, които ще гласуват зад граница
72277
Очаква се над два пъти ръст на броя на българите, които ще гласуват зад граница
  • Очаква се над два пъти ръст на броя на българите, които ще гласуват зад граница

При добра мобилизация между 40 000 и 45 000 българи зад граница е вероятно да гласуват на предстоящите европейски избори. Прогнозата е на Стефан Манов, представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина. В интервю за Дарик той коментира решението да бъдат открити три пъти повече секции зад граница в сравнение с миналите евроизбори. На 25 май българите в Европа ще могат да гласуват в 168 секции в 35 държави.

Около 15 000 българи в чужбина са гласували на изборите за Европейски парламент през 2009 г., но заради новата емиграция и повечето открити секции Стефан Манов очаква нарастване на броя на гласувалите над два пъти. Той призова сънародниците ни зад граница освен за активност в деня на вота и за съдействие при организацията на изборния ден.

Според Манов не са основателни твърденията, че откриването на повече секции зад граници прави твърде „луксозно" гласуването на сънародниците ни в чужбина, оскъпявайки вота. Той даде за пример данни от изборите през миналата година, където средния брой на българите гласували в една секция в чужбина е бил 510 избиратели, а в страната - 301. Зад граница броят на секциите с над 500 избиратели е бил 43 на сто от всички секции, в България - едва 7% са имали такъв голям брой избиратели в една секция.

„Ето колко луксозно сме гласували досега в чужбина - в по-малко секции повече избиратели, което гарантира опашки при положение, че там се гласува и по-бавно,защото данните се вписват на място", коментира Манов.