"Възложено е проектиране на над 50 обекта, които иначе бяха в програмата за текущи ремонти и които ще си минат през фазата за разрешение, възлагане на строителство и т.н. Няколко правителства не съумяват да възложат тези договори и единствените аргументи, които виждаме липсата на кураж и воля да ги възложат по правилния начин, тоест да осигурят максимална конкуренция на участниците в тези процедури".

Това заяви регионалният министър Андрей Цеков.

"Прави впечатление, че вместо да се възлагат като рамкови процедури, те се възлагат като стандартни договори за обществени поръчки, не е избран оптималният подход за съответната област. В момента имаме една ситуация, в която ако не бъдат сключени договори до края на годината няма да има никаква поддръжка", заяви той. 

Ръководството на АПИ вече е в пълен състав: Вижте кой е новият председател

По думите му в този смисъл алтернативите са две: "Ако одитът покаже, че тези процедури страдат от пороци, които позволяват да се върнат поне на фаза на оценка отново на техническите предложения, тогава бихме имали възможност да проведем ново класиране по тези процедури, но ако нарушенията са толкова сериозни, че засягат изобщо законосъобразността на цялата процедура, то ще сме изправени в една тежка ситуация и да пуснем по бързата писта, което все пак поражда съмнение, че до края на годината ще бъдат сключени договорите. След възложения ми одит ще видя как ще се процедира с ремонти на републиканските пътища".