Жълт телефонен обръч ще правят такситата в Бургас
Жълт телефонен обръч ще правят такситата в Бургас / netinfo
Жълт телефонен “обръч” ще направят тексиметровите компании в Бургас. Той ще обединява разкрити предварително телефонни постове във всички фирми и ще поддържа постоянно отворена телефонна връзка.

В случай на инцидент, при подаден от шофьор сигнал ще бъдат уведомени едновременно всички таксиметрови компании, които да изпратят свои коли. Очаква се до седмица таксиметровите фирми в града да се обединят около идеята и да започне изграждането на “обръча”.

Това решение беше взето на първия по рода си форум по проблемите на частните превозвачи, иницииран от Сдружението на таксиметровите компании. В него взеха участие представители на община Бургас, КАТ, дирекция "Автомобилна администрация", охранителна полиция, както и представители на14 таксиметрови компании.

Финансирането и изграждането на линията, както и плащането на разходите по функционирането й, ще се поемат изцяло от фирмите за таксиметрови услуги. Подобен вид връзка между таксита се прави за първи път в страната. Успоредно с това ще бъдат изготвени и брошури с указания за предпазване в случай на нападение над шофьори.

Брошурите ще бъдат изготвени от охранителна полиция със финансовото съдействие на Бургаски граждански контрол. От сдружението имат идея за поставяне и на паник бутони с джипиес система. Това обаче ще стане възможно едва, когато бъдат взети мерки срещу нелегалните превозвачи в Бургас.

По данни на ДАИ регистрираните таксите на територията на община Бургас са 863, по улиците на града обаче работят над 1 200 автомобила. По този повод се предвижда да започнат съвместни проверки между държавните институции и Сдружението на таксиметровите компании.