Засилват контрола върху автомобилните газови уредби
Засилват контрола върху автомобилните газови уредби / Sofia Photo Agency, архив
Засилват контрола върху автомобилните газови уредби
52682
Засилват контрола върху автомобилните газови уредби
  • Засилват контрола върху автомобилните газови уредби

За засилване на контрола за изправността на газовите уредби на автомобилите ще настояват от „Автомобилна администрация". Пред Дарик изпълнителният директор на агенцията Валентин Божков заяви, че ще се следят от една страна стриктно сервизите, в които се правят прегледи на автомобилите, а от друга - ще има повече изисквания към изправността на самите возила.

Заради зачестилите инциденти с автомобили с газови уредби, от автомобилна администрация обмислят затягане на мерките за изправност, обясни Валентин Божков: „Акцентираме върху изискване на документ за съответствие на монтажа с нормативните изисквания. Това би могло да бъде паспорт или декларация за съответствие. Искаме да се следи за срока на експлоатация на резервоара, отразена от производителя в маркировката на самия резервоар - говоря за газовата бутилка. На трето, и не на последно място, трябва да се следи за поставен стикер за газова уредба в автомобила".

Справка за последните инциденти с автомобили с газови уредби е показала, че те са минали на технически преглед миналата година - т.е. по стария ред. „До преди няколко месеца имаше отделни сервизи, в които се правеше проверка за техническата изправност на газовите уредби по автомобилите, след което хората с прегледани вече такива ходеха на втори преглед за проверка на техническата изправност. От края на декември по време на годишния преглед за проверка на техническата изправност на превозните средства пунктовете, оторизирани от нас, проверяват и изправността на газовите уредби", уточни Божков.

По този начин трябва да се прекрати и фиктивното преминаване на прегледи на автомобилите с газови уредби.