/ iStock/Getty Images
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обявява началото на кампанията по набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, съобщиха от ведомството.

Срокът за подаване на предложенията от кандидатите е от 21 август до 30 септември 2019 г.

Програмата се състои от два компонента. Компонент 1 има за цел изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства, а Компонент 2 цели осигуряване на лична мобилност за тяхното социално приобщаване, чрез приспособяване/преустройство на лек автомобил и обучение за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство (МПС), като се взимат предвид специфичните им потребности.

До 10 000 лв. за работодатели, наели хора с увреждания

Получените проектни предложения и по двата компонента ще бъдат оценени и одобрени, след което ще се сключат договори за финансирането с кандидатите, които ще трябва да си изберат изпълнители. След същинското изпълнение на дейностите, те ще бъдат проверени и отчетени, за да бъде извършено разплащането им през месец декември.

Финансовата рамка на едно проектно предложение по Компонент 1 на Програмата е между 10 000 лева и 100 000 лева с ДДС. Важно е потенциалните кандидати да знаят, че първо трябва да получат писмо за подкрепа и допустимост на кандидатстването по Компонент 1 от съответните дирекции "Социално подпомагане", след което да пристъпят незабавно към събиране на документи за кандидатстване.

По Компонент 2 от Програмата може да кандидатстват хора с трайни увреждания с доказан дефицит на долни и/или горни крайници, въз основа на медицинска експертиза. Необходим е и документ за оценка на физическата годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за управление на МПС от транспортните областни лекарски експертни комисии (ТОЛЕК) или от транспортната централна лекарска експертна комисия (ТЦЛЕК).

Социалните помощи се обвързват с посещението на детска градина или училище

Допустимо за финансиране по този компонент може да бъде всяко проектно предложение за изменение или приспособяване в конструкцията на органите за управление на МПС както и обучение за придобиване на правоспособност от кандидата, при липса на такова. Финансовата рамка на едно проектно предложение по Компонент 2 на Програмата е до 8 000 лева с ДДС.

Хората с увреждания могат да кандидатстват в рамките на годината и по двата компонента, но поотделно - с две отделни заявления, при положение че отговарят на заложените изисквания.

Подробна информация за условията и документите за кандидатстване по Програмата може да се намери на интернет страницата на МТСП.
 
БГНЕС