/ БГНЕС, архив
Авторът сам разказва как е протекло осъществяването на проекта - с несъгласие от обществеността, но с политическа подкрепа
Започна строежът на Бронзовата къща на мястото на мавзолея
97785
Започна строежът на Бронзовата къща на мястото на мавзолея
  • Започна строежът на Бронзовата къща на мястото на мавзолея
Днес строежът на Бронзовата къща започна в последния предвиден срок. В заграждението на мястото на бившия мавзолей, където къщата вече трябваше да бъде издигната, беше и самият скулптор Пламен Деянов, но той отказа да говори пред журналисти.

Положиха основите на „Бронзовата къща“ на мястото на бившия мавзолей
 

Бронзовата къща трябва да бъде построена до 25 юни плюс два дни технологичен аванс. От Австрийското посолство в България, чието предложение е проектът за къщата на артиста Пламен Деянофф, са се оправдали с финансови затруднения, каза пред Дарик председателят на комисията по култура Малина Едрева.
 

В какво ще се превърнат подземията на бившия мавзолей в София?

Бронзовата къща е временна инсталация, която вече трябваше да бъде разположена на мястото на бившия мавзолей по повод ротационното европредседателство, което тази година се пада на България и Австрия. Междувременно се разпространи видео, в което творецът разказва как е протекло осъществяването на проекта - с несъгласие от обществеността, но с политическа подкрепа.
 

Във видеото от Виенска галерия артистът Пламен Деянофф намеква за ниското ниво на българската общественост, защото след презентацията му в Съюза на архитектите, на художниците в Художествата академия и други институции всички са били против.