Започна спешна ваксинация срещу антракс в Ямболско и Разградско
Започна спешна ваксинация срещу антракс в Ямболско и Разградско / снимка: БГНЕС

Ветеринарните лекари започнаха спешно да поставят ваксини срещу антракс на всички тревопасни животни в с. Брестовене, Разградска област и с. Стефан Караджово, обл. Ямбол. Това съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/.

В двете села има съмнение за наличие на заболяването. В с. Брестовене са умрели шест овце, но пробата все още се очаква да бъде потвърдена от лабораторията в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към НВМС в София. Проба от животно в с. Стефан Караджово не е било възможно да се вземе, тъй като не са били открити останки от закланото животно, което може да е било заразено. Няма други заболели животни в селото.

"Взели сме всички възможни мерки. Освен ваксинацията на животните, са дезинфекцирани и изолирани всички места, до които те са имали достъп", съобщава д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция "Здравеопазване на животните" в НВМС, цитиран от пресцентъра.

Болестта антракс е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването животно, припомнят от службата. В изпълнение на държавната профилактична програма ваксинация срещу антракс се извършва всяка година във всички селища на територията на страната, в които е регистриран случай на заболяването през последните 30 години. На местата, в които антракс е регистриран през последните 10 години, ваксинацията се извършва два пъти годишно.

Животните в с. Стефан Караджово са били ваксинирани през септември м.г., въпреки че там няма регистриран случай, но селото попада в рискова зона. В близост до с. Брестовене антракс не е бил регистриран през последните 30 години и заради това не са били поставяни ваксини. В цялата страна от около две години няма потвърден случай на заболяването.