Заетите в НПО-та няма да декларират доходи пред Сметната палата
Заетите в НПО-та няма да декларират доходи пред Сметната палата / снимка: БГНЕС, архив
Заетите в НПО-та няма да декларират доходи пред Сметната палата
62473
Заетите в НПО-та няма да декларират доходи пред Сметната палата
  • Заетите в НПО-та няма да декларират доходи пред Сметната палата

Шефовете на електроразпределителните и водни дружества, доставчиците на газ и топлофикациите ще представят пред Сметната палата декларации за доходи и имущество. Това беше прието от Народното събрание с промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Декларации вече ще подават евродепутати, синдикални лидери, представители на работодателски организации.

След остро публично несъгласие, от списъка с добави лица отпаднаха членовете на ръководствата на неправителствените организации. Спорният законопроект беше внесе от депутати на РЗС.

„Принципът, който днес беше обсъждан в правната комисия, включително и в присъствието на представители на неправителствения сектор, беше или всички, или никой. Т.е. или всички НПО-та, които са регистрирани в обществена полза, техните шефове да подреждат на контрол, т.е да подават декларации за имотното си състояние, или никой”, заяви Емил Василев.

Защо ръководителите на неправителствените организации за отпаднали от списъка с лица, които трябва да се отчитат пред Сметната палата депутатът обясни така: „След като видяхме, че левицата и ДПС, който аз наричам прокорупционни партии, използваха проблемната точка 39, за да се опитат да бламират целия закон, затова ние решихме да оттеглим точка 39, и това за НПО-тата изобщо да отпадне, за да нямат те аргумент. Защото те са прокорупционни партии и се опитват да опонират на един прекрасен, страхотен антикорупционен закон”.

„Първо инспектората на Висшия съдебен съвет, те трябва да подават декларации пред Сметната палата, също така шефовете на митниците - има се предвид всички шефове в централното митническо управление. Трябва до ниво териториална данъчна дирекция и в НАП шефовете да декларират доходи, също така трябва шефовете на тристранния съвет, т.е. синдикатите, работодателите, шефовете на тези организации се има предвид”, изброи депутатът на РЗС.

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров излезе със становище по приетите промени. Там се посочва, че част от посочените лица, които ще трябва да подават декларации за доходи и имущество, не заемат обществени длъжности. Текстовете будят и сериозни съмнения за противоконституционност, пише още в становището на Сметната палата.