За часове Лъчезар Иванов загуби партийните постове и стана редови депутат
За часове Лъчезар Иванов загуби партийните постове и стана редови депутат / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
За часове Лъчезар Иванов загуби партийните постове и стана редови депутат
30940
За часове Лъчезар Иванов загуби партийните постове и стана редови депутат
  • За часове Лъчезар Иванов загуби партийните постове и стана редови депутат

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който се забърка в серия от скандали, ще загуби всички ръководни постове, които заемеше досега. Заради това, че се опита да спре телевизионен репортаж за близък до него митничар Иванов ще освободи стола на заместник-председател на Народното събрание, поста на шеф на здравната парламентарна комисия и ще напусне лидерското място в партийната структура на ГЕРБ в София. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов като уточни, че с неговата санкция медиата е информирала за опита за натиск. Борисов каза, че засега Иванов остава депутат и няма да бъде изключван от партията. Опозицията обаче призова Лъчезар Иванов да напусне и Народното събрание.

В последните два дни Лъчезар Иванов беше обвинен от Нова телевизия, че се е опитал да спре репортаж за имотното състояние на митничари заради приятелството си с един от показваните - Сергей Бранков. В последствие стана известно и това, че съпругата на Бранков е главен експерт към комисията по здравеопазване в парламента, която се ръководи от Иванов.  Шефът на агенция „Митници" Ваньо Танов, също влезе в скандалната история като заяви, че депутатът е ходатайствал за това митничарят да бъде назначен на висок пост.

Малко след това и вътрешният министър Цветанов Цветанов посочи, че постъпката на депутата е недопустима. „Най-важното е, че Лъчезар осъзнава грешката си и днес той депозира оставка като зам.-председател на Народното събрание и като шеф на софийската структура на ГЕРБ", каза той.

Последва среща на Лъчезар Иванов с премиера Бойко Борисов, след което той обяви, че подава оставка от поста на заместник-председател на парламента и лидерското място в столичната партийна организация. „Искам по този начин да защитя своето име и честта на политическа партия ГЕРБ, която партия трябва да продължи пътя си на нов морал в управлението на нашата държава", коментира след срещата самият Иванов.

Премиерът Борисов заяви, че не се обмисля Лъчезар Иванов да бъде изключен и от партията. „Няма да го изключваме по простата причина, че не са възникнали никакви вредни последствия от това, което се е опитал да помогне, според него, на негов приятел. При мен приятелства няма, затова сега събират подписите на изпълнителната комисия и ще приемем и ще подпиша оставка и от парламента, и от комисията, и като председател на градската организация на ГЕРБ", заяви премиерът.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева пък обобщи случая така: „Бих предпочела да нямаше този случай".

Лъчезар Иванов е депутат за втори мандат. В миналия парламент той влезе от листата на НДСВ, но напусна жълтите и стана член на ГЕРБ. Името му не за първи път е замесено в скандал. Миналата година стана известно, че е пътувал на разноски на две неправителствени организации в командировка в САЩ. Преди два месеца пък беше замесен с лобистката поправка в закона за наркотичните вещества, която беше публикувана в „Държавен вестник", без да бъде гласувана в пленарна зала. Очаква се до две седмици ГЕРБ да посочат нов заместник-председател на парламента.