За 6 години ремонтирали половината школски тоалетни в страната
За 6 години ремонтирали половината школски тоалетни в страната / снимка: БГНЕС, архив

Около 45-50% от санитарните възли в училищата и детските градини в страната са ремонтирани в периода от 2006 г. до сега, съобщиха за Дарик от Министерството на образованието. Около 15 на сто от тоалетните във всичките 2930 учебни заведения у нас са адаптирани за ползване от ученици с увреждания.

От просветното министерство посочват, че в периода от 2010 г. до момента  за ремонти дейности са били финансирани 58 училища с общо 1 149 313 лв. Кандидатствалите през 2012 г. за финансова помощ за ремонт на санитарни помещения училища са 46 на брой, а одобрени са били проектите на 9 от тях.

От министерството посочват, че основните причини, поради които останалите 37 учебни заведения няма да получат пари  са две недостатъчен финансов ресурс, както по инвестиционната програма, така и по Националната програма „Създаване на достъпна архитектурна среда и факта, че представените проектни предложения не отговарят на изискванията или целите на програмите, поради което връщат, за да  се преработят.

От Министерството на образованието и науката обещават, че ако имат осигурен финансов ресурс в периода 2014-2020 г. всички училища и детски градини в страната ще разполагат с модерни и отговарящи на всички изисквания санитарни възли.