За 20% увеличение на заплатите настояват синдикатите
За 20% увеличение на заплатите настояват синдикатите / cнимкa: Sofia Photo Agency

Заплатите в публичния сектор да бъдат увеличени с 20, вместо с предвидените 10 процента, настояват синдикатите. Очакваме споразумение за въвеждане на плосък данък с необлагаем минимум от 2009-та година, както и запазване на сегашното съотношение в данъчно-осигурителната тежест, заяви президентът на КНСБ д-р Желязко Христов след среща с премиера Сергей Станишев.

„Не можем да се съгласим с 10-те процента от 1-ви юли при 14,2 % инфлация през март”, категоричен беше д-р Желязко Христов. Малко над нея трябва да бъде цифрата, гравитираща около 20 %. Средногодишно да се получи неизземване на реални доходи и свиване на покупателната способност, каза още той.

На това искане финансовият министър Пламен Орешарски отговори така: „Четете закона за бюджета.”

Президнетът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев допълни исканията с отделяне на Главната инспекция по труда като самостоятелна, спешна среща с кандидат-купувачите на "Кремиковци" и контрол върху еврофондовете. „Отговорът на премиера е, че ще има вицепремиер, натоварен с функциите да координира. Ние много внимателно ще наблюдаваме процеса, защото искаме работодателите да бъдат оформени като отделен пул. Защото това не са фондациики, които може да бъдат третирани равностойно заедно с нас”, отбеляза още Тренчев.

На срещата не са коментирани структурни и кадрови промени в кабинета.