Взрив в завод Арсенал, няма опасност за населението в района
Взрив в завод Арсенал, няма опасност за населението в района / снимка: БГНЕС
Неустановени материали на територията на малък склад в Завод 3 на „Арсенал” в Казанлък са се взривили в 14 часа. Няма постарадали хора. Вероятната причина за инцидента е мълния, паднала по време на проливен дъжд, преминал над региона. Пред Дарик радио началникът на "Гражданска защита" - Казанлък Христо Нешев уточни, че възникналият пожар е потушен.

Екипите на „Гражданска защита” са извън завода, но вътре има автомобили на пожарната в Казанлък, на вътрешноведомствената противопожарна служба, както и на аварийно-химическата команда.

"Склада се облива. Чули са се няколко спорадични взрива. Ситуацията е под контрол, няма разрушения", коментира пред Дарик радио говорителят на Министерството на извънредните ситуации Владислав Прелезов.

Според МВР в склада, където е станал взрива, са съхранявани гранати. По това време цехът е бил затворен и в района не е имало хора. Не са застрашени намиращите се в близост населени места – селата Бузвград и Розово, и Казанлък.

Районът е отцепен и се създава временна организация на движението. Временно е спряно движението по направления Бузовград - Розово и Казанлък- Бузовград, независимо, че по данни на ръководството и специалисти на “Арсенал”, на този етап няма опасност за гражданите.

По данни на Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора няма повишена концентрация на вредни емисии в района на екслплозията и на двете села, които се намират близо до складовете - Бузовград и Розово. 

Ситуацията в Казанлък и района е спокойна, не се чуват гърмежи, разсеял се е и черният дим, който се стелеше над част от града, в посока юг.