/ БТА
От парламентарната група на „Възраждане“ отправиха критики към проекторегламент за изборните правила за Европейския парламент. 

Докато Народното събрание затъва в процедурни хватки относно дневния ред, искаме да ви запознаем с едно предложение за европейски регламент - проекторегламент, който касае изборните правила за Европейски парламент, каза на брифинг в парламента депутатът от "Възраждане" Станислав Стоянов. По думите му става въпрос за реформа, която от партията определят  като "скандална". 

Предвижда се в изборните правила да се въведе принцип на равенство между половете при подбор на кандидати, включително и на така наречените небинарни лица, като равенството се постига чрез използването на листи с редуващи се по полов признак кандидати или квоти, без да се нарушават правата на небинарните лица, обясни Стоянов. Той добави, че е притеснително, че налагайки признак за равенство между половете, на практика се отхвърля признакът за подбор по компетенции и качества. 

От „Възраждане“ се притесняват и че нямат небинарни лица в техните листи и това за тях представлява проблем. Не знаем откъде ще осигурим такива лица. Сред нашите членове такива няма, обясни Стоянов. 

По думите му този принцип стимулира определени лица да злоупотребят, като се декларират като небинарни, и по този начин бъдат фаворитизирани на база предложените квоти. 
Категорично се противопоставяме на тези принципи, които за нас нито са демократични, нито са и европейски, коментира Стоянов. 

По думите му се предвиждат също така директни стъпки към федерализация. 

Като друг акцент се предвижда гласуване по пощата и се допускат допълнителни възможности за гласуване чрез предварително гласуване лично, пълномощно и чрез електронни или интернет системи, каза още депутатът и добави, че на практика това е електронно гласуване. 

Стоянов смята, че с проекторегламента се стимулира създаването на европейски наднационални и малцинствени партии чрез по-ниски прагове, както и възможности за европейско финансиране.

Проекторегламентът е пълен със слабости и спорни моменти, каза Стоянов и добави, че на практика се опитва да заобиколи и подмине българската Конституция.
 
Никол Николова/БТА