Въпросът за стена по границата е въпрос, свързан със суверенитета на България
Въпросът за стена по границата е въпрос, свързан със суверенитета на България / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

Въпросът за изграждане на стена по границата от страна на България във връзка с бежанската вълна от Сирия е „изцяло свързан със суверенитета на България”. Това каза при последното си посещението си в Кърджали в рамките на своя мандат посланикът на Република Турция Исмаил Арамаз.

„Българската страна ще реши дали тази стена ще постигне онова, което се иска от нея”, поясни той и си спомни, че в началото на мандата си през 2010 г. също се е обсъждало изграждането на подобна стена по границата във връзка с опасността от шап по животните, но до това не се е стигнало.

Приемаме желанията на България да имаме партньорство по границата, общи патрули и сме готови да работим за това, каза турския дипломат. По думите му турската страна е готова да работи и за създаването на общ Център за координация по границата, в който да влизат като страни България и Гърция.

В Сирия се изживява една трагедия на човечеството, стотици хиляди хора загинаха. 21-ви век сме, а там почиват жени, деца. Турция не може да си позволи да остане като зрител на тези събития. Ние не можем да си затворим границата или да предприемем военни действия относно затварянето на границата”, каза още посланикът на Турция в Кърджали Исмаил Арамаз.