ВСС прие оставката на Люлин Матев
ВСС прие оставката на Люлин Матев / netinfo

Висшият съдебен съвет прие оставката на бившия окръжен прокурор на Русе Люлин Матев. Той подаде оставка от прокуратурата, тъй като беше уличен за нерегламентирани отношения с организирана престъпна група.

Висшият съдебен съвет реши прокурори да не участват в дисциплинарни състави срещу други прокурори.

Люлин Матев напуска прокуратурата, но проверката срещу него за връзки с организирана престъпна група за рекет продължава, увери главният прокурор Борис Велчев. Люлин Матев и прокурорът от Софийската апелативна прокуратура Николай Ганчев бяха уличени от НСБОП във връзки с русенския бандит Илиян Пенев –Мацола и 13-членна група за рекет.

Ганчев подаде молба за отвод и ВСС го освободи от дисциплинарните състави срещу колегите му Цеко Йорданов и Ангел Илиев. Така съветът избра нови 4 дисциплинарни състава по исканията на главния прокурор за уволнение на Цеко Йорданов, Ангел Илиев, Здравко Йорданов и Николай Ганчев, като в тях не участват прокурори.

Предсрочната смяна на членове на ВСС става по същия ред, по който са избрани – Ганчев от парламента, а Йорданов от съдебната квота, но ако са подали молба или ако имат влязла в сила присъда, трайна невъзможност да изпълняват служебните си задължения или ако са поставени под запрещение. Така дори да бъдат уволнени, по Закона за съдебната власт двамата прокурори, които са членове и на ВСС – Николай Ганчев и Цеко Йорданов, не могат да бъдат отстранени от състава му, ако сами не подадат молба за това.