Временният шеф на Спешната помощ идва с най-добри намерения
Временният шеф на Спешната помощ идва с най-добри намерения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Временният шеф на Спешната помощ идва с най-добри намерения
72953
Временният шеф на Спешната помощ идва с най-добри намерения
  • Временният шеф на Спешната помощ идва с най-добри намерения

Намеренията на служители на столичната спешна помощ днес да посрещнат със жива верига техния временен директор д-р Александър Златанов, не се осъществиха. Заместникът на предложения за уволнение д-р Георги Гелев не се появи в спешния център, когато работещите в него го очакваха, тъй като все още не е получил заповедта за своето назначаване.

Днес недоволните не предприеха и протестни действия пред сградата на Здравното министерство, а причината за това бе проверка от Здравното министерство, която по думите на медици е част от редовни ревизии на Медицинския одит. Пред Дарик бъдещият временен директор на бързата помощ в София д-р Златанов увери, че поема с най-добри намерения предложения му пост и чувства спешните медици като колеги, с които има обща задача. Една от целите била да се намали времето за пристигане на линейките, така че то да стигне толеранса между 7 и 18 минути.

Рано тази сутрин няколко служители на столичния Център за спешна медицинска помощ се събраха пред сградата, в която работят, за да посрещнат новия директор и да му кажат, че си искат стария.

"Такива са настроенията, въпреки че ние персонално нямаме отношение към него. Съжаляване, че сега той е тази жертва, която ще трябва да понесе негативите, но ние нямаме нужда от заместник. Ние не искаме временно изпълняващ. Смятаме, че към настоящия момент можем да се справим, докато се върне д-р Гелев", обясни служителка в Центъра.

Недоволните от предложението за уволнение на д-р Гелев не скриха, че центъра, в който работят, не може да задържи млади лекари. "Младите лекари идват и си отиват. Ние докато им научим имената, те вече са напуснали. От нова година нямаме нито една молба за назначаване, а за сметка на това имаме 12 лекари напуснали", посочи тя.

Пред Дарик д-р Александър Златанов, който ще застане начело на столичната спешна помощ посочи, че идва с две конкретни задачи. "Едната е да се успокоят медицинските екипи. Второ, да се направи това, което е необходимо, за да работят те в една нормална обстановка. И от обаждането на пациента до тръгването на линейката има възможност да се съкрати времево процеса. Поемам тази задача, и то най-вероятно временно, докато свършим една работа - хората, живеещите в София, да бъдат спокойни, че вече има кой да окаже помощ, когато трябва. И оттам вече да намалим тази бразда между лекари и пациенти, която поради много причини седи, а не трябва да я има", обясни д-р Златанов.