Внесоха в парламента проекторешението за импийчмънт
Внесоха в парламента проекторешението за импийчмънт / Sofia Photo Agency
Внесоха в парламента проекторешението за импийчмънт
27430
Внесоха в парламента проекторешението за импийчмънт
  • Внесоха в парламента проекторешението за импийчмънт

Със 162 депутатски подписа на ГЕРБ, „Атака", Синята коалиция, РЗС и други независими народни представители в парламента беше внесено искането за импийчмънт на държавния глава. Дебатът по проекторешението за предложение до Конституционния съд за прекратяване на пълномощията на държавния глава ще се проведе в сряда.

Мнозинство от 2/3 от депутатите или минимум 160 избраници е нужно, за да мине искането и да стигне до съда. Ако всички подписали се бъдат в залата тогава, то ще бъде подкрепено. Мнозинството очаква още един депутатски глас на Камен Петков от „Атака", който не е могъл да се подпише под искането заради това, че е на сватбеното пътешествие и ще се върне следващата седмица.

Сред мотивите към искането е накърненото достойнство на вицепремиера Симеон Дянков с огласяването на стенограмата от срещата му с президента Георги Първанов.

След внасянето на искането съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров каза: „България е парламентарна република и когато парламентът свали своето политическо доверие от президента, това означава, че независимо какво ще реши Конституционният съд, Първанов ще бъде президент без доверието на парламента, със свалено политическо доверие оттук нататък. Което означава, че оценката за него ще бъде дадена веднъж завинаги и политическият въпрос ще приключи преди Конституционният съд да даде своето становище".

Тодор Великов от РЗС пък заяви: „Ние подкрепяме мотивите такива, каквито са, за импийчмънт на президента Георги Първанов. Присъединяваме се с подписите на всичките осем народни представители, като смятаме, че това е крайно наложително да бъде извършено, защото българското общество очаква от нас не само голословие, а и дела. Смятаме, че със своето поведение, със своята история Георги Първанов не може да бъде президент на всички българи и на Република България".

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев каза: „Забавянето беше съвсем логично, тъй като и сега трябва да ви уверя, че по мотивите Синята коалиция, „Атака" и ГЕБР и РЗС постигнаха пълен консенсус. Това беше необходимо, за да може, внасяйки този документ и това проекторешение в пленарна зала, да сме сигурни, че никой от нас - от тези партии - не е на друго мнение".

Внесоха в парламента проекторешението за импийчмънт
netinfo