ВМРО: Фес в ЕС? Никога!
ВМРО: Фес в ЕС? Никога! / снимка: DarikNews

ВМРО подема национална кампания срещу българската подкрепа за членството на Турция в Европейския съюз. "Като организация и политическа партия сме длъжни да поемем отговорност и да се опитаме да предотвратим евентуалното присъединяване на южната ни съседка към Евросъюза", обявиха в Благоевград заместник-председателят на ВМРО и кмет на Банско Александър Краваров и общинският лидер на партията Георги Васев.

"От 7 април стартираме подписка в цялата страна, като идеята е да съберем най-малко 200 000 гласа, за да може съгласно Закона за референдумите да се стигне до провеждане на всенародно допитване", каза Васев. По думите му, ако ВМРО успее да събере подкрепата на повече от 500 000 българи, тогава насрочването на референдум срещу членството на Турция в ЕС ще бъде сигурно. Като начало воеводите ще проведат разяснителна кампания с разпространяване на листовки и дипляни.

Турция не принадлежи на европейската цивилизация - нито исторически, нито културно. Тя се управлява от ислямисти, а външният министър Давутоглу публично хвали Османската империя, развива неоосманска настъпателна регионална политика и открито говори за държавата си като за бъдеща свръх сила, са част от аргументите на червено-черните за действия срещу присъединяването на южната ни съседка в европейското семейство.

"Простата сметка на съотношението в населението и икономиката на България и Турция показва ясно, че страната ни на практика ще изчезне, ако се стигне до турското икономическо нахлуване в ЕС", коментира Александър Краваров. Той допълни, че до момента кампанията на ВМРО не е подкрепена от нито една политическа партия в България.