Владимир Писанчев може да оглави ДАНС
Владимир Писанчев може да оглави ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Владимир Писанчев може да оглави ДАНС
64777
Владимир Писанчев може да оглави ДАНС
  • Владимир Писанчев може да оглави ДАНС

Екипи от прокурори, полицаи и служители на ДАНС ще правят инвентаризация на делата на ГДБОП.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща с ръководителите на останалите институции.

На нея не присъства Делян Пеевски, а изпълняващият длъжността шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

Пеевски не дошъл, въпреки че имал покана за срещата.

След промени в закона спецченгетата вече са част от ДАНС. До момента, в който разследващите агенти бъдат назначени и дирекцията се конструира, разследването по делата на ГДБОП ще се извършва от следователи от НСС.

Сотир Цацаров каза, че преназначението отнема време заради административните процедури. Той добави, че инвентаризацията на делата ще се извършва по 3 основни типа дела:

„Първото - корупция по високите етажи на властта, включително корупция на магистрати, второто направление - контрабанда, и третото направление - наркоразпространение и трафик на наркотици".

Отделно от това главният прокурор каза, че ще се наблегне на две конкретни дела - това за отвличането на дъщерята на Евелин Банев - Брендо - Лара, и това за атентата на летището в Бургас.

Цацаров не беше въодушевен от въпросите защо Делян Пеевски не е дошъл и какво ще се случи с управлението на ДАНС от тук нататък.

„Аз не търся обяснение за това кой идва на среща. Аз не работя с конкретна личност, аз работя с институция, важното е да има работа между институциите. Ако още чакаме, ще дойде време, в което обществото няма нас да чака", обясни главният прокурор.

Вместо Пеевски на срещата дойде Владимир Писанчев, който изпълнява функциите на шеф на ДАНС. Той каза, че е готов да стане постоянен началник на Агенцията, а това било възможност, която вече е била обсъждана.

Писанчев беше подкрепен и от вътрешния министър Цветлин Йовчев. Името на Писанчев се прочу покрай скандала с делото „Галерия" и подслушванията на журналисти и депутати.

След като в края на май председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Константин Казаков подаде молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му като шеф на ДАНС, за временно изпълняващ длъжността беше определен Владимир Писанчев.