ВКС потвърди още една оправдателна присъда за Николай Цонев
ВКС потвърди още една оправдателна присъда за Николай Цонев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият министър на отбраната Николай Цонев чу за десети път „невинен" от съда и вече е оправдан окончателно по три от четирите дела, които се водят срещу него.

Върховният касационен съд прецени, че Цонев е невинен за злоупотреби със служебно положение, ощетили военното ведомство с повече от 8 млн. лева.

Според прокуратурата Цонев е разпоредил купуването на производствена линия за метални конструкции въпреки липсата на осигурени финансови средства за доставка на тази машина. Единственото дело срещу Цонев, което не е приключило окончателно, е това за подкуп на следователя Петьо Петров. По него бившият министър има оправдателна присъда на първа инстанция.

Бившият военен министър Николай Цонев бе задържан при специализирана полицейска акция на 1 април 2010 г. в столицата заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров.

След като пресцентърът на МВР разпространи видеоматериал от показната акция по арестите на тримата последва наказание на зам.-градския прокурор на София Роман Василев. На 20 май 2010 година пък ВСС наказа с порицание Роман Василев заради поведението му по време на ареста на Цонев. Наказанието бе следствие на думите на Василев при ареста. Цонев от своя страна подаде жалба в Страсбург.

През юни 2012 г. Николай Цонев бе признат окончателно за невинен по две от четирите дела, които се водеха срещу него. Върховният касационен съд окончателно го оправда по делото за "Терем". По него прокуратурата го беше обвинила за това, че на 25 юни 2009 година, като министър на отбраната - едноличен собственик на капитала на дружеството "Терем", Цонев се е разпоредил с целеви средства не по предназначение. По-малко от две седмици преди това, на 1 юни пък Цонев окончателно беше оправдаван по т. нар. "военно дело" срещу него. Той беше оправдан на първа инстанция и по делото за подкуп.