Видеото на Ранобудните студенти е опит за саморазправа, смята проф. Рабаджиев
Видеото на Ранобудните студенти е опит за саморазправа, смята проф. Рабаджиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Не подкрепям окупацията като форма на насилие и използването на университета като залог в една битка, която е предимно политическа. Но аз не подкрепям и правителството".

Това обясни за „Здравей, България" по Нова телевизия проф. д-р Костадин Рабаджиев - ръководител на катедра "Археология" в СУ.

Уточнението дойде във връзка с разпространеното от „Ранобудните студенти" видео „Морал на градус", в което университетският преподавател е главен участник.

Според него това е опит за саморазправа с „различно политически мислещите", които са опоненти на протестиращите студенти.

Проф. Рабаджиев обясни, че преподавателите се били събрали, за да отпразнуват няколко повода - нови академични титли, рожден ден на историкът проф. Драганов и раждането на бебе на техен колега.

„Едва ли има обществено място и институция, където по повод не се сервира алкохол", допълни професорът.

Представителят на „Ранобудните"в студиото - Константин Голев, подчерта, че поантата от случилото се не е алкохолът, а е изречението - „един глупак да говори на един професор по този начин".

„Това е паралел с поведението на Миков, когато нашите колеги влязоха в парламента и той им каза - „аз съм председател тук и не ми пука какво мислите вие". Най-важният проблем е, че това е симптоматично за цялото ни общество. Когато публични личности заемат един пост, смятат, че той им дава право да се държат така с останалите", обясни Константин Голев.

Според Иван Бакалов - гл. редактор на сайта e-vestnik.bg, направеното от „Ранобудните" е „калташки номер".

„Вие сте като едни комсомолци, които топят другите", обърна се той към Константин Голев и запита на кого пречат тези преподаватели, които са се затворили в един кабинет. Той подчерта, че пияните професори не са дошли пияни на работа и че „Ранобудните студенти" правят политика от случилото се.

„На Запад ще ви осъдят за това, което правите", категоричен бе Иван Бакалов.

Според Иво Мирчев - протестиращ и подкрепящ „Ранобудните студенти", проблемът не е в студентите, а в поставянето на морални категории.

„За мен е недопустимо ние да бъдем обвинявани от морална гледна точка, че сме публикували този клип. Ако ние се борим за морал в политиката и си затворим очите за това, което видяхме там, ние на другия ден трябва да си излезем от университета с наведени глави", заключи Константин Голев.

На това проф. Рабаджиев отговори, че когато някой започва да налага морал на другите, това започва да прилича на Министерство на истината.

Източник: NovaNews.bg