Вицеадмирал Люцканов: Социалният пакет не дава сигурност на военните
Вицеадмирал Люцканов: Социалният пакет не дава сигурност на военните / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Напрежение в армията има, но не заради замените на имоти, а от гледна точка на факта, че военнослужещи нямат достатъчно жилища. Това коментира в предаването „Седмицата” на Дарик радио първият заместник-началник на Генералния щаб на българската армия вицеадмирал Емил Люцканов. По думите му така наречения социален пакет не дава социална сигурност на военнослужещия и на неговото семейство.

Около 19 000 нови жилища са нужни на армията. „По сегашната система не сме в състояние да осигурим тези жилища. Военнослужещите са поставени пред дилемата дали да служат или не. Като военнослужещи те трябва да заплащат квартири на свободен наем, за който Министерството на отбраната по направление в социалната политика ги подпомага с известна сума пари. В София се полага на многочленно семейство на военнослужещ сума, малко надхвърляща 100 лева”, обясни вицеадмирал Люцканов.

„Продаването на казарми, които са освободени, е едно от направленията за осигуряване на жилища. Затова след като Министерството на отбраната трябва замени или продаде имоти, трябва да търси най-бързият начин да се сдобие с жилища, които веднага да предоставя на военнослужещите. Предоставяйки тези жилища, парите, които се плащат на военните, живеещи на свободни квартири, ще остават в министерството за акумулиране на финансов ресурс”, коментира още вицеадмирал Люцканов.