Вече без факли по стадионите
Вече без факли по стадионите / netinfo
Да се премахне възможността на стадионите да се допуска след предварително разрешение от полицията, използването на обемисти предмети, светещи тела, пиротехнически и други изделия, които предизвикват шум по време на спортни мероприятия - това предвиждат промени в Закона за опазване на обществения ред, които правителството одобри на редовното си заседание.

Основният мотив за въвеждането на тази забрана е, че въпросните предмети застрашават живота и здравето на публиката.

С поправките се разписва нов ангажимент на фенклубовете. В случаи на организирани пътувания на привърженици до мястото на спортното мероприятие те трябва да уведомят органите на реда за мястото, датата и точния час на отпътуване, начина на придвижване и броя на феновете, които ще пътуват.

Професионалните спортни клубове пък ще бъдат задължени да определят свой координатор по сигурността. Той трябва да информира полицията за лица, които са склонни да извършат застрашаващи реда и сигурността на спортното събитие действията или подготвят такива.

Предвижда се за системно нарушаване изпълнението на влязло в сила съдебно решение по закона наказанието да е лишаване от свобода до една година или пробация и глоба до 2000 лева, ако не е извършено по-тежко престъпление.