Вдигане на минималните осигурителни прагове може да удари лечението на гражданите
Вдигане на минималните осигурителни прагове може да удари лечението на гражданите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вдигане на максималните осигурителни прагове може да удари лечението на гражданите
66279
Вдигане на максималните осигурителни прагове може да удари лечението на гражданите
  • Вдигане на максималните осигурителни прагове може да удари лечението на гражданите

Вдигането на минималните осигурителни прагове в здравеопазването ще е в ущърб на лечението на българските граждани.

Това е становището на работодателите в сектора по повод предложението на синдикатите за увеличаване на осигурителните прагове от началото на следващата година.

Според председателя на асоциацията, която представлява работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров, подобна стъпка би била немислима ако преди това стойността на клиничните пътеки не бъде увеличена поне с 5 на сто.

Преди месец в Асоциацията на работодателите в здравеопазването постъпва писмо от КНСБ с предложение от догодина осигурителните доходи на работещите в сектора да бъдат увеличени, поясни Димитров.

„Направеният анализ показа, че във всички лечебни заведения, само за първото шестмесечие на 2013 година работодателите, които са успели да вдигнат работните заплати на персонала, са изплатили над 400 хил. лева повече, и са дали над 300 хил лева повече за осигурителни плащания. Цените на клиничните пътеки обаче останаха замразени, затова лечебните заведения изпаднаха в една невъзможност. И би било много красиво и хубаво да вдигаме осигурителните плащания с красивите думи на синдикатите, че това е за служителите, които при пенсиониране ще получават по-високи пенсии", допълни Димитров.

Според него първо трябва да се обсъди дали от следващата година ще има увеличение на стойността на клиничните пътеки и едва тогава да се реши ще качат ли минималните осигурителни прагове и ако да, с колко процента.

„Първо и основно има опасност това да рефлектира още по-зле върху лечението на българските граждани, защото знаете за хроничното недофинансиране и за липсата на средства в Здравната каса. Затова не е уместно група хора да се съберат и да подпишат някакви цифри, че от догодина ще се увеличи това или онова. Това е като вкъщи, давам най-прост пример - вие очаквате евентуално отнякъде да дойде някой лев, давате си последните пет лева и се оказва, че до края на годината няма откъде да си купите хляб", добави Димитров.