ВАС гледа делото за уволнението на Кокинов
ВАС гледа делото за уволнението на Кокинов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Делото, в което Николай Кокинов обжалва решението на Висшия съдебен съвет за дисциплинарното му уволнение, продължава във Върховния административен съд, предаде БГНЕС.

Делото е насрочено за днес, като се очаква Висшият съдебен съвет (ВСС) да представи дисциплинарно дело номер шест, с което на Кокинов му бе наложено наказание - "забележка".

На предното заседание, когато ВАС даде ход на делото, адвокатът на Кокинов Петя Милкова обясни, че най-общо мотивите за жалбата са, че предмет на делото е разглеждане на една процедура по дисциплинарно уволнение и наличието на доказателства за твърдени нарушения от страна на ВСС.

"Нашата теза, която сме застъпили и аргументирали, е, че подобни годни доказателства, които следва да бъдат кредитирани, липсват и така решението на ВСС следва да бъде отменено", обясни тогава адвокат Милкова.

Кокинов и защитата му припомниха, че записът в Банкя е негоден и затова те смятат, че този запис няма как да послужи за решението на ВСС.

„А цялото решението на ВСС е аргументирано с възпроизведени текстове от този запис", обясни Милкова.

На 11 юли ВСС дисциплинарно освободи Николай Кокинов от съдебната система. След това Кокинов подаде жалба. Дисциплинарното производство срещу Кокинов бе образувано, след като в медиите изтече запис на негов разговор с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, в който се обсъждат дела и проверки на прокуратурата.

Кокинов иска ВАС да отмени уволнението му, за да може да се впише в регистрите като адвокат. По закон дисциплинарно уволнен магистрат не може за срок от 2 години да се впише като адвокат.