В. Шарков: Не допускам Борисова да не бъде избрана за здравен министър
В. Шарков: Не допускам Борисова да не бъде избрана за здравен министър / Sofia Photo Agency

„Не допускам номинираната за министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова да не стане министър", каза д-р Ваньо Шарков, заместник-председател на здравната комисия в парламента пред PRO.BG.

Според него сините ще подкрепят номинацията й с аванс, който обаче трябва да бъде върнат на пациентите. Той се надява тя да не се превърне в „проблем в здравеопазването". „Темата здравеопазването се превърна в криминална хроника, защото няма правила. А от това печелят фармацевтичните фирми" - така депутатът коментира повдигнатите обвинения към настоящия директор на здравната каса Жени Начева и бившия заместник-министър на здравеопазването Емил Райнов. Прокуратурата е тази, която трябва да изясни доказателствата, коментира той. Според него обаче търговията с влияние у нас е продължавала с години.

Той подчерта, че в дясното пространство от години настояват за въвеждане на правила и отмяна на сегашната ситуация, при която има няколко агенции и центрове, които отговарят за лекарствата и накрая никой не носи отговорност. За да печелят конкретни кръгове у нас, все още не е завършена информационната система в здравеопазването. Все още нямаме електронна здравна карта, защото фирмата, която трябваше да ги изработи не си е свършила работата, според д-р Ваньо Шарков. Той даде пример с Черна гора, където дори рецептите не се пишат на ръка, а на компютър и информацията може да се види от всички. „Това в България го няма, а го няма, защото от това печелят конкретни кръгове", коментира той. „Българските лекарства са най-скъпи в Европейския съюз", каза още д-р Шарков. Това е заради 20-те процента ДДС, които в България има и върху лекарствата и няма диференцирана ставка.