В Телиш не се предвижда изграждане на бежански лагер
В Телиш не се предвижда изграждане на бежански лагер / снимка: DarikNews.bg, Николай Колев , архив

В Телиш не се предвижда изграждане на бежански лагер. Това заяви областният управител на Плевен Илиян Йончев. Той се позова на писмо, получено в областната администрация от ръководството на МВР в началото на 2014-а година.

В него се посочва, че във връзка с декларация от името на жителите на село Телиш срещу изграждането на бежански лагер "ръководството на МВР към момента не предвижда да бъдат преустройвани или изграждани нови центрове за настаняване на бежанци в страната". Областният управител подчерта, че според него "това по категоричен начин показва, че в Телиш няма да има бежански център", както и че "ръководството на МВР и страната ни решават проблемите, свързани с кризата с бежанците". Йончев уточни, че подобно писмо е изпратено и до кмета на селото Нели Дакова.

Областният управител посочи, че от ръководството на Националната компания "Индустриални зони" /НКИЗ/ е научил, че към бившето поделение в Телиш имало проявен интерес от корейски инвеститор за развитие на биоземеделие.

Според Йончев инфраструктурата на зоната в Телиш се нуждае от подобрения, посочва БТА.

Индустриалната зона "Телиш" обхваща 2 милиона кв. м. има електроснабдяване, водоснабдяване канализация и телекомуникации по данни от страницата на НКИЗ. Районът е на 105 км от летище София, на 30 км от областния център Плевен, на 65 км от фериботна връзка България-Румъния, непосредствено до ж.п.линия и гара и до главните пътища София-Варна и София-Русе, пише в сайта на НКИЗ.