Уволниха шефа на Фонда за лечение на деца
Уволниха шефа на Фонда за лечение на деца / БГНЕС, архив

Директорът на Фонда за лечение на деца Павел Александров е освободен от поста си, съобщиха за Дарик от Здравното министерство.

Причината за отстраняването на Александров, който ръководеше фонда в продължение на три години, са редица нарушения във фонда, отчетени след административна проверка, извършена от Инспектората на Здравното министерство. Оттам посочват, че са констатирани нарушения на трудовото законодателство, заради което извършителите на проверката предлагат да бъде сезирана Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда".

Оказва се, че при извършената проверка на сключените през 2012 г. и 2013 г. от директора на фонда граждански договори, не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност. Сумите по тези договори са платени, преди да е приета извършената работа, като датата на сметката за изплатени суми в много случаи предхожда датата на изготвяне на отчетите с повече от един месец.

По част от проверените граждански договори, пък, е извършено плащане, без да е представен никакъв отчет за приемане на извършената работа, поради което няма достатъчно яснота за изпълнението на възложените дейности. От датата на назначаване през 2010 година до настоящия момент директорът на фонда не е декларирал пред държавата своето имотно състояние, както и получените през годините доходи от договори за допълнителен труд и от възнаграждения по извънтрудови правоотношения.

Според процедура за работа на фонда цялата документация във връзка с лечението на децата се съхранява в досиета, съгласно заповед на директора. Директорът на фонда обаче не бил издал заповед относно съдържанието на досиетата, които се създават и съхраняват във фонда. При извършената проверка на случаен принцип се установило, че в различни досиета се класират и съхраняват различни видове документи. В досиетата не се прилагали разходно-оправдателни документи, отчитащи изразходваните за лечението на децата средства, липсвали и документи за медицински транспортни разходи, както и информация за състоянието на дадено дете.

По повод тези и всички останали констатирани нарушения от инспектората призовават да се извърши финансова инспекция на цялостната дейност на фонда от Агенцията за държавна финансова инспекция.