Уволнен е началникът на кабинета на Нона Караджова
Уволнен е началникът на кабинета на Нона Караджова / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Уволнен е началникът на кабинета на Нона Караджова
50988
Уволнен е началникът на кабинета на Нона Караджова
  • Уволнен е началникът на кабинета на Нона Караджова

Началникът на кабинета на екоминистъра Нона Караджова е един от уволнените служители, заради отказ да върне бонусите, които е получавал за работата си. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на правителството. Уволненият Владимир Стратиев отказа да коментира причината за невърнатите бонуси.

Малко над 603 хиляди лева от бонуси са постъпили в сметката на финансовото министерство до тази сутрин, а след това са внесени и 3000 лева от парламентарния секретар на министерството на културата.

Премиерът призова представителите на предишния кабинет също да върнат получаваните бонуси, които според сметките на Борисов се равняват на около 15 милиона лева.

Премиерът не посочи кои други лица с политически назначения са били уволнени заради невърнати бонуси. Борисов подчерта, че върнатите пари, не са получавани от участие в бордове.

„Не са се вслушали преди три-четири месеца, изрично когато им казах да го направят и затова беше взето от мен това решение, което е доста унизително и няколко дни подред се рeдяха на опашки колегите да връщат пари", каза министър-председателят.

Борисов допълни, че разкритата в БНБ сметка за връщане на допълнителни възнаграждения ще остане отворена и той се надява Ахмед Доган да върне своя хонорар, а след това и всички министри и заместник-министри от предишното правителство да постъпят по същия начин.

Според премиера, ако представителите на предишното правителство върнат получаваните допълнителни възнаграждения, ще има достатъчно пари за лечението на деца и възрастни. Борисов обясни още, че върнатите от сегашните управляващи пари възстановяват чувството за справедливост, търсено с издаването на заповедта му.

„Считам, че политическите кабинети, тези, които са дошли тук с кауза да служат - премиер, министри, зам.-министри, областни управители, началници на политически кабинети, нямат право на допълнително материално стимулиране", коментира още министър-председателят. Той изтъкна, че се слага много ясна черта между политическите назначения и редовите служители в администрацията, които работят и на чийто труд се дължи увеличеното с 20 пъти на усвояемостта на средствата от ЕС и вкарването на този начин на „реални, живи пари" в държавата.