Увеличава се активността на стачкуващите учители
Увеличава се активността на стачкуващите учители / снимка: Sofia Photo Agency

Увеличава се активността на стачкуващите учители, съобщават от синдикатите. В Благоевград от общо 25 училища 23 са вече в ефективна стачна дейност, от 13 детски градини ефективно стачкуват 5.

Общо за област Благоевград ефективно стачкуват 81 учебни заведения от общо 85 и 40 детски градини. В 19.00 ч. в областния град стачкуващите в сферата на средното образование организират мълчаливо бдение със запалени свещи на площад “Македония”.

В подкрепа на протестните им действия фен-клубът на “Пирин”, ще издигне транспаранти в подкрепа на исканията на стачкуващите учители и непедагогическия персонал, след което ще се присъединят към мълчаливото бдение на площада по време на футболната среща “Пирин”-“Литекс”.

В Хасково в центъра на града стачкуващите учители ще предадат открит урок по достойнство на министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски и министър-председателя Сергей Станишев. В урока ще участват учители, родители и ученици, подкрепящи стачкуващите.

В 16.30 в Габрово и Ямбол ще има протестни митинги, в Петрич, и Шумен - протестно шествие. Шуменските учители ще предявят граждански иск срещу министъра на образованието Даниел Вълчев за уронване авторитета на учителите.

Протестният митинг в Кюстендил и столичния квартал „Люлин” е с начало 12.00 ч.

От понеделник в стачката ще се включат 9 учебни заведения от община Севлиево.