Установиха огромен брой смъртни случаи в социалните домове
Установиха огромен брой смъртни случаи в социалните домове / снимка: Sofia Photo Agency
Установиха огромен брой смъртни случай в социалните домове
32759
Установиха огромен брой смъртни случай в социалните домове
  • Установиха огромен брой смъртни случай в социалните домове

Прокуратурата образува близо 166 досъдебни производства за смъртни случаи в домове за деца с увреждания и още 27 за физическо и сексуално посегателство на такива деца. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев след съвместна проверка на прокуратурата и Българския хелзинкски комитет. Проверката констатира огромен брой смъртни случаи при деца за последните 10 години - 238 случая от 1500 деца, които се отглеждат в такива домове. В 26-те домове за деца с увреждания в страната са установени още физическо връзване и медикаментозно обездвижване на децата, физическо и сексуално насилие, самоувреждане, системно недохранване.

Три четвърти от смъртните случаи са били предотвратими - те са от глад, изтощаване и занемаряване на организма, зарази лоша хигиена, студ, насилие и болести. Повечето деца са умрели в домовете, тоест не са изпратени в болница. Самите домове пък почти нямат лекари и психолози, а само малко медицински сестри. В 90% от случаите не се прави аутопсия и липсва документация, не са сезирани МВР и прокуратурата и смъртта на децата остава неразследвана и ненаказана. В 26-те дома 103 деца страдат от недохранване и има реален риск и те да умрат от глад. Регистрирани са 622 случая на тежки заразни болести и опаразитяване, 7 случая на сексуално насилие и 8 на физическо насилие, 17 случая в 8 дома са на физическо връзване на децата, а на 90 деца е приложена физическа "имобилизация" с невролептични медикаменти.

На 167 деца са давани опасни лекарства без контрол как те влияят на организма. Най-зле са домовете в Могилино, който бе закрит, в с. Медвен, Сливенско, с. Крушари, Добричко, с. Петрово, Благоевградско и с. Рудник, Варненско. БХК и прокуратурата посочиха, че отговорност носят кметовете, които управляват домовете и не упражняват никакъв контрол, министърът на труда и социалната политика, отделите за закрила на детето по места и Държавната агенция за закрила на детето.

Главният прокурор Борис Велчев съобщи, че 18 прокуратури в страната и прокурори от ВКП водят проверките и делата за причиняване на смърт по непредпазливост, умишлено умъртвяване, телесни повреди, сексуално посегателство и безстопанственост на домовете.