Усложнена обстановка след падналите валежи
Усложнена обстановка след падналите валежи / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Усложнена е обстановката в страната след падналите валежи, съобщават от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА). Реки излязоха от коритата си, спасителни екипи работят за ограничаване на последствията.

Най-критично е положението в област София, където в много райони водата изби и заля мазета, гаражи и жилищни сгради. Според експертите причината е в непочистените канализационни шахти и речни корита. Заради новото строителство в столичните квартали Хладилника и Княжево канализацията е с недостатъчен капацитетът.

Спасителни екипи на МДПБА от София и Монтана работят по получени над 70 сигнала на спешния телефон 112 в кварталите "Връбница", "Надежда", "Люлин", "Западен парк", "Драгалевци", "Бенковски", "Овча Купел" и "Обеля".

Водолази на МДПБА са изпратени за спасяването на двама охранители, оградени от придошлата вода в столичния квартал Панчарево. Там продължава наблюдението на нивото на водата, което в последния час е спаднало с около десетина сантиметра, но обстановката остава усложнена. Има готовност, при необходимост, да бъде евакуирана болницата в Панчарево.

Скъсала се е дигата в квартал Курило, район Нови Искър, при бившия завод Зебра. Водата залива стадиона, няма опасност за хората. Застрашена е психиатрични болница. Работи се по изграждането на нова дига с тежка техника на МДПБА и екипи на министерството, "Пътища и съоръжения" и общински фирми.

Прелели реки са наводнила имоти в елинпелинските села Голема Раковица и Караполци. В село Баня, община Разлог, местната река е изляза от коритото си и е заляла дворове и мазета.

Без електрозахранване от 11,30 ч е село Мокреш в област Монтана, поради авария в далекопровода. Работи се по отстраняване на повредата. В Смолянска област без ток са селата Гела, Върбово и Солища и Лясково, Беден, Брезе, Триград, Жребово и Кестен в община Девин.

От рязкото повишаване нивото на река Черна застрашен от заливане е комплекс "Прогреси" и две къщи в смолянския квартал "Устово". Спасителна група на МДПБА-Смолян и екипи от местното население работят по изграждането на предпазна дига. Организирано е наблюдение на района и реката.

Вследствие на повишаването на нивата на реките Въча и Девинска в община Девин с около 1,5 м, водата е завлачила дървен материал, което създава опасност от затлачване на отбивния тунел на язовир "Цанков камък". Фирмата, наета за почистване, работи за отстраняване на нанесения материал. Има опасност от заливане на лабораторията и взривния склад на строежа на язовира.

Девет селища в Смолянска област са с прекъснато електричество след обилните дъждове. В Чепеларе се е срутила каменна подпорна стена с дължина около 25 м затрупа гараж с паркирания в него автомобил. Спасителни екипи работят по укрепване на терена.

През последното денонощие реките Черна, Бяла, Въча и Девинска са покачили нивата си с над 1,5 метра. Екипи на Гражданска защита, военни, затворници и общинари издигат стени от чували с пясък по протежението на реките Черна и Бяла в района на Смолян, за да се избегне преливане. Критичните точки с повишена опасност от преливане през деня бяха зоните около квартал Устово и комплекс "Прогреси", до КАТ и на улица "Бяло море" в квартал Райково. Наводнени къщи до момента няма, а според Гражданска защита ситуацията вече се стабилизира.

Разрушаване на пътища, прекъсване на електроснабдяването по селата и заливане на земеделски земи предизвикаха обилните валежи на територията на община Банско, съобщиха от пресслужбата на общината в курортния град. В самия град Банско няма нанесени щети, тъй като валежите са предимно от сняг. Пътят Банско - Гоце Делчев беше затворен за около три часа, поради прекъснат временен път и мост в местността Лошин. В момента пътят е отворен и движението е възстановено.

Прекъснато е захранването с ток на една махала в село Филипово. Предприети са мерки за възстановяване на електричеството. Според общинските власти река Места никога не е била толкова пълноводна. Тя е заляла хиляди декари земеделски земи. Оценка на щетите ще бъде направена от експертна комисия през следващата седмица. В село Места е залят и стадионът. Свлачища затвориха пътя за село Осеново и село Кремен. Положението е овладяно и в момента пътят там е отворен. Опасните участъци по реките и водоемите се наблюдават непрекъснато, информираха още от общинската управа в Банско.

Вследствие на падналия дъжд и покачването на нивата на реките Струма и Рударска, в община Перник са наводнени тролейбусното депо, подлезът на път Е-79, къща в град Перник и две къщи в село Рударци.

Спасителна група на МДПБА е изтеглила заседнал автобус с туристи и един товарен автомобил в наводнения район на път Е-79. Продължава отводняването, движението е пренасочено по обходен маршрут. Създадена е организация за отводняване на наводнените къщи.

В община Пловдив от запушени шахти са наводнени улици. Екипи на ВиК - Пловдив и на МДПБА работят по тяхното отпушване. Екипите на МДПБА работят и по отводняване на улиците "Васил Априлов", "Врацата" и "Христо Каналев" в града. Залят е мостът на река "Белишка" с около 80 см. Пътят село Белица - село Загражден в община Лъка е затворен за преминаване на автомобили.

В област Стара Загора две аварийно-спасителни групи на МДПБА извършват отводнителни дейности в селата Трояново и Обручище.

Гараж и намиращият се вътре джип се срутиха след падане на подпорна стена в Чепеларе, рухнала след продължителни дъждове, съобщиха от Гражданска защита в Смолян. Падналата подпорна стена е с дължина около 30 метра. Спасителни екипи работят по укрепване на терена.

Ураганен вятър е прекъснал електрозахранването в град Мизия, отнесен е покривът на една стопанска сграда, съобщиха от областния авариен щаб към Гражданска защита. Силата на поривите на вятъра, който духа по брега на река Дунав, на моменти е достигала 80 метра в секунда, допълниха от щаба.

В понеделник отново се очакват дъждове. Изпратени са предупреждения до областните управители и кметовете на населените места за осигуряване проводимостта на речните корита и отводнителната инфраструктура на населените места.

Екипите на МДПБА в цялата страна са в готовност за оказване помощ на населението при усложняване на обстановката.