книги четене
книги четене / БГНЕС, архив
Учени ще изследват нагласите на българите към книжовния ни език. Участници в проекта "Изследване на обществените нагласи и ценностните ориентации към съвременния българския книжовен език като фактор при кодификацията на нормите му" са езиковеди и социолози от три научни институции. Това са Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Институтът за икономически изследвания при БАН, съобщи пресцентърът на Академията.

Чрез представителна анкета учените ще установят как днешните българи от различни поколения, населени места, с различно образование и социален статус се отнасят към "правилата" на съвременния български книжовен език - кои от тях ги затрудняват, на кои държат, кои според тях са излишни и остарели.

Ще се изследва отношението към правилото за писане на пълен член, за запазване на малкото съхранени падежни форми /на кого, когото, някого, никого/, за задължителното използване на притежателното местоимение /свой, си/, за употребата на "мекането" /пишеме, говориме/. Целта е да се разбере дали за съвременните българи е приемливо да се допуснат в писмения език явления, които са широко разпространени в устната неофициална и официална реч.

На 6 април от 11.00 часа в конферентния център "Венус", на бул. "Дондуков" 9, ще има пресконференция за началото на проекта "Изследване на обществените нагласи и ценностните ориентации към съвременния българския книжовен език като фактор при кодификацията на нормите му". Той е подкрепен в конкурса за финансиране на фундаментални научни изследвания от Фонда "Научни изследвания" през 2016 г.