Тротилът гори при 310 градуса по Целзий
Тротилът гори при 310 градуса по Целзий / netinfo

Тротилът представлява продукт на взаимодействието на смес от азотна и сярна киселина и толуол. Получава се тротил на люспици, който чрез механична или друга обработка може да се направи на прахообразен, пресован, лят (чрез разтапяне). Известен е още под имената тринитротолуен, тринитротолуол и ТНТ.

В обичайни условия тротила е твърдо вещество. Топи се при температура +81 С, запалва се при 310 градуса по Целзий.

Тротилът се използва, както в чист вид, така и в смес с други взривни вещества (хексоген, тетрил, тен, амонячно-селитрени ВВ), при което не встъпват помежду си в химическа реакция. В смес с хексоген, тетрил и тен, тротила понижава чувствителността им, а в смес с амнонячно-селитрени повишава взривните им свойства, повишава химическата им устойчивост и понижва хигроскопичността им.

Тротилът се употребява в зарядите на снаряди, ракети, бомби, мини и др. Също така се използва като основно взривно вещество при провеждане на подривни работи в земята, разрушаване на метални, бетонни и др. конструкции.

Тротилът е получил изключително широкото си приложение заради простотата и удобството на механичната му обработка (лесно се изготвят заряди с всякакво тегло, запълва всякакъв вид кухини, реже се, дупчи се и т.н.), високата му химическа устойчивост, нечувствителност към външни въздействия, което означава безопасност и надеждност при употребата му. В същото време притежава високи взривни характеристики.

Тротилът е нечувствителен към удар, прострелване с куршум, огън, искри, триене, химически взаимодействия. Пресования и прахообразен тротил е добре чувствителен към детонации и взривяването му е надеждно със стандартни капсул-детонатори, запалки и др. Излятият и люспестият тротил имат понижена чувствителност към детонация и се нуждае от междинен детонатор (боевик) от пресован тротил или друго подходящо взривно вещество. Енергия му при взривното превръщане достига 1010 ккал/кг, а скоростта му на детонация – 6 900 м/сек.

Тротилът не встъпва в реакции с твърди материали (метал, дърво, пластмаса, бетон, керамика, и др.), не се разтваря във вода, не е хигроскопичен, не изменя взривните си свойства при продължително нагряване, топене във вода и изменяне на агрегатното състояние (изливане). При продължително излагане на слънце потъмнява и повишава своята чувствителност (теоретично). При запалване с открит пламък, гори с жълт пламък. При горене на голямо количество в затворено пространство, може да премине в детонация.

Няма ограничение в продължителността на съхранение (надеждно сработва тротил, изготвен в началото на 30-те години). Продължително (60-70 години) престояване във вода, земя, в корпусите на боеприпаси и други, не изменя взривните свойства.