Три партии искат касиране на изборите
Три партии искат касиране на изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Партиите „Нова алтернатива” на Николай Цонев, „Обединена България” на Илиана Раева и „Нова България” на Ивайло Симеонов искат касиране на парламентарните избори на 5 октомври. Те изпратиха отворено писмо до медиите, в което съобщават, че са сигнализирали Върховния касационен съд, който според Изборния кодекс може да сезира Конституционния съд, съобщава dnevnik.bg.

Законът дава 7-дневен срок от обявяване на резултатите на кандидатите за депутати, партиите и коалициите да изпратят своя жалба срещу законността на изборите в Конституционния съд чрез президента, Министерския съвет, главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

В 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от ЦИК съответната институция, до която е подадена жалбата, може да сезира съда с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители или на избора на отделен депутат.

В отвореното писмо председателите на трите партии заявяват, че няма да приемат легитимирането на резултатите от изборите. „Заявяваме, че няма да сме част от симулацията на демокрация в страната ни, при която целият изборен процес е несвободен и несправедлив”, пише в него.