Транспортен хаос в Източна България, бурята утихва
Транспортен хаос в Източна България, бурята утихва / netinfo
Слушател за закъсал влак
45953
Слушател за закъсал влак
Слушател за закъсал влак
Слушател за прохода Хаинбоаз
Слушател за прохода Хаинбоаз
  • Слушател за закъсал влак
  • Слушател за закъсал влак
  • Слушател за прохода Хаинбоаз
  • Слушател за прохода Хаинбоаз

Тежка е ситуацията в областите Варна, Добрич, Сливен, Хасково, Бургас и Шумен заради лошите метеорологични условия. Ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура" свика извънредна пресконференция. Според председателя на агенцията Лазар Лазаров ситуацията е близка до кризисната.

Главен комисар Николай Николов от пожарната съобщи, че 650 населени места са останали без ток заради лошото време. 30 пък са без вода.

Критична е обстановката в Централна и Източна България. При прохода Вртатник има 8 бедстващи човека, сред които и дете. Те са в заседнали автомобили, съобщиха по време на извънредната пресконференция в пътната агенция представители на пожарната. Очаква се в ранния следобед да се стигне до бедстващите хора. Засега се поддържа контакт с тях само по мобилни телефони. Десетки автомобили с бедстващи са заседнали на Ришкия проход. Животът на хората там не е е застрашен, защото водачите на автомобилите са съобщили, че имат гориво и вода. Очаква се следобед пътят да бъде разчистен. Основният проблем са падналите дървета, които пречат да се изчисти пътят от снежната покривка. Очаква се до утре сутрин да се разчистят повечето големи старопланински проходи. На Рижки проход дори има заседнали тежкотоварни почистващи машини. 73-годишен дървосекач е починал от измръзване в Свиленград, докато от Гражданска защита са спасявали група от 16 човека в село Лесово в областта. Спасени са седем деца, сред които и едно пеленаче, и още седем възрастни.

На 360 сигнала са реагирали екипите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН/ през денонощието.

Спасители и пожарникари са отстранили стотици дървета, препречили пътните платна. Отводнени са приземни етажи и мазета във Варненска, Добричка и Бургаска област. Оказана е помощ на бедстващи хора в засегнатите от зимната обстановка области. В работата на екипите е включена тежка инженерна техника. При акция на проходите Троян - Кърнаре са спасени 12 човека. Тази нощ в различни райони са изтеглени осем автобуса и над 20 микробуса, заседнали в преспите. В района на Котленския проход, при село Кипилово, е оказана помощ на 90 деца, които пътували от Бургас за Елена. С високопроходими автомобили са евакуирани 32-ма души от закъсал автобус в района на пътя Сливен - Елена.

Всички проходи в Стара планина са затворени, с изключение на "Витиня" и Бяла-Несебър, работи се по почистването им.

След заседание на кризисния щаб временно изпълняващият длъжността кмет на Антоново Исмаил Ибрямов обяви бедствено положение в общината. До това решение се стигна, след като всички пътища в региона са непроходими и всички села останаха без електрозахранване заради мокрия сняг и навяванията. Малко след 11.30 часа е било възстановено подаването на ток в три села: Трескавец, Коноп и Моравка и в град Антоново. Благодарение на това е започнало и производството на хляб за населението.
В разчистването на падналите клони по пътищата на общината работят и доброволчески екипи, уточни Ибрямов. Според него те са обучени и разполагат с нужната екипировка и инструменти. Те са упълномощени да ръководят дейностите по райони за справяне с бедствената ситуация. Специалисти към община Антоново и екип на „Гражданска защита" в Търговище работят по пробива към село Стеврек. Там в местността „Кабакаим" има навявания, преспите достигат 60-70 см. Работата по разчистването на пътя е усложнена и от многото нападали клони и дървета. Днес пътят трябва да бъде пуснат в движени, защото утре двама жители на селото трябва да бъдат извозени до болницата в Омуртаг за хемодиализа.

В община Омуртаг повече от десет села са без ток и достъпът до тях е невъзможен, вследствие на падналия през нощта мокър сняг. За усложнената зимна обстановка потвърдиха от общинската администрация. Снежната покривка в региона е около 40 сантиметра. Дежурният в общината Ясен Емилов, потвърди, че и в момента продължава да силно да вали мокър сняг. Паднали дървета и клони са блокирали пътища в община Омуртаг. Екипи на гражданска защита са в готовност да извозят до болницата в града, пациенти на хемодиализа. В общината от такава медицинска манипулация се нуждаят четири човека.

Проходът на Републиката остава затворен за движение. Снежната покривка на места достига един метър. Намиращите се в момента там автомобили преминават поетапно при разчистване на участъците. Пътните служби работят по почистване на пътя, който беше блокиран от натрупалия през нощта сняг и много падали дървета и клони. Вече са разчистени участъците в района на селата Балван и Моравица, където тази сутрин се образуваха колони от автомобили и ТИР-ове.

Въпреки усложнената обстановка във Великотърновска област няма бедстващи хора, съобщават от областната дирекция. Румънски граждани са били закъсали с автобус на Предела в прохода на Републиката тази сутрин. Те сигнализирали за привършващо гориво и хранителни запаси. По-късно са подали информация, че са успели да отпътуват при едно от поетапните пропускания на движението през прохода. Заради паднали дървета и скъсани електропроводи без ток са много села в община Елена. Пътят през Арбанаси остава затворен, работи се за отстраняване на много паднали дървета и скоро се очаква пътят да бъде отворен за движение. Затруднено е движението в участъците Моравица - Стражица, Стражица - Николаево, както и в района на село Миндя, близо до разклона за Златарица, където също се отстраняват паднали дървета и клони.

В помощ на работниците от пътните служби са изпратени работници от горските стопанства, които разчистват падналите дървета. По данни на Гражданска защита през изминалата нощ от преспите в Прохода на републиката е била изтеглена заседнала линейка на Бърза помощ. Екип на областната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението е предложил помощ на пътниците от три автобуса за София, заседнали край великотърновското село Балван, край което се е образувала колона от тежкотоварни камиони. Около 8 часа тази сутрин движението в този участък е
възстановено, съобщиха от Пътна полиция.

От Областното пътно управление в Шумен съобщиха, че временно е затворен Ришки проход поради паднали дървета. Снежната покривка в района е 40 см. Заради снежната стихия десетки автомобили останаха блокирани цяла нощ в района. За контролирането на ограничението са изградени контролно пропускателни пунктове край град Смядово. Екипи на управлението и Гражданска защита разчистват пътя в момента. Пътят Шумен-Разград-Русе, който също бе затворен за няколко часа, вече е отворен за движение.

Усложнена е обстановката в област Шумен. Проблеми има във всички общини от региона, с изключение на община Шумен, като се работи за овладяване на тежката ситуация. Тази сутрин 80 села в областта са били без ток и 28 екипа на Е.ОН работят за отстраняване на авариите. В 20 от тях електрозахранването вече е възстановено, като аварийните екипи продължават да работят.

Поради тежките метеорологични условия със заповеди на кметовете на съответните общини днес не се провеждат учебни занятия в 6 училища на територията на област Шумен. Заради неразчистени пътища остават затворени училища в Плиска, в село Марково, в село Мировци и в село Риш. Липсата на транспорт и електрозахранване е причината да не учат децата от село Чернооково. Заради ниски температури поради авария в електрозахранването не се провеждат учебни занятия и в село Царев брод.

Лошите атмосферни условия в Североизточна България спряха движението на влаковете в различни железопътни участъци. Прекъсването на влаковото движение е вследствие на липса на електрическо захранване в контактната мрежа, както и непроходимост на железния път, съобщиха от БДЖ. Влаковете засега няма да се движат в участъците Горна Оряховица - Дъбово, Царева ливада - Габрово, Разград - Плиска, Славяново - Стражица, Смядово - Комунари, Подвис - Синдел, Попово - Дралфа. 5 бързи и 9 пътнически влака престояват в различни гари в Североизточна България. Аварийните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура" работят по отстраняването на повредите в контактната мрежа и разчистването на железния път. Националният железопътен превозвач търси възможности за осигуряването на алтернативен транспорт за пътниците от блокираните влакове, се казва още в съобщението. Държавните железници ще презаверяват билетите или ще възстановява сумите на всички пътници, които желаят да върнат своите предварително закупени билети за пътуване.

Пътнически влак, който е тръгнал в 16.20 часа в понеделник от Стара Загора за Русе, е закъсал по пътя, съобщи слушател, чийто син пътува във влака. Той добави, че няма връзка с него, тъй като телефонът му няма обхват. За Дарик от МВР съобщиха, че на гара "Радунци" изчакват 111 пътници от два влака. Хората са приютени в помещението на гарата, взети са мерки за отстраняване на повредата на влаковете. Друг влак е закъсал на гара Плачковци. 11-те пътници също изчакват на гарата.

В Търговище и общината няма проблеми във връзка на падналия мокър сняг, заяви секретарят на общината Валери Симеонов. Рано тази сутрин два автомобила са били изтеглени, след като били закъсали в навяванията на пътя за село Буйново.

Транспортен хаос в Източна България бурята утихва
netinfo

Изключително тежка е ситуацията в Габровска община. Снеговалежът продължи през цялата нощ и в града снежната покривка е около 35 см. Стотици паднали клони и дървета затрудняват, а на някои места правят невъзможно движението и почистването на общинската пътна мрежа. Затворен е проходът Шипка, както и пътищата Габрово-Дряново, Габрово-Трявна, Габрово-Узана. Единственият вход за областния център е от страната за Севлиево. Градският транспорт се движи с големи закъснения. Електрозахранването е прекъснато в около 50 населени места.

Два екипа от Стара Загора и Ловеч, които ще помагат за отстраняване на падналите дървета, вече пътуват за Габрово, съобщи за Дарик министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Според него двата основни проблема остават електрозахранването на много села и дърветата по пътищата, които затрудняват движението. Всички екипи на Е. ОН са на терен и очакват подкрепа от техни структури от съседните области.

Блокирани автомобили затрудняват движението във Варна, съобщиха от кризисния щаб в общината. Аварирали са 6 тролея, има и два закъсали автобуса по пътя към село Каменар. Навсякъде е изпратена тежка техника, за да освободи пътя от спрелите коли. Две местности край Варна и село Каменар в момента са без ток. Децата от Оздравителното училище край града са извозени до домовете им, тъй като в района няма електричество. От Областното пътно управление допълниха, че 18 машини почистват републиканските пътища в региона. Има закъсали коли на пътя Аксаково - Кичево и на пътя Варна - Бургас в района на селата Рудник и Старо Оряхово. Пътят Варна - Добрич остава затворен. Там допълнителни затруднения създават аварирали ТИР-ове, които са с неподходящи гуми.

Днешният ден е обявен за неучебен във всички общински училища в община Балчик поради продължаващия бурен вятър и валежи, съобщиха от кметската управа. Със заповед на изпълняващия длъжността кмет на общината Митко Петров учебните занятия се преустановяват и заради опасността от падащи предмети и клони. При влошените метеорологични условия в понеделник падна част от мазилката на средното общообразователно училище "Христо Ботев", припомнят от общината. Входът на учебното заведение е обезопасен. През последните дни в общината са паднали над 50 литра на квадратен метър, посочват от общината като се позовават на данни на метеоролозите на летището в Балчик.

Обстановката в Добричка област остава усложнена. Сутринта бе затворен пътят Добрич-Варна. Причината е, че на разклона за село Дебрене е заседнал напречно на пътя автомобил, който е предизвикал задръстване от много коли, съобщават от Пътно управление. Все още автомобилите се изтеглят и отсечката е непроходима. Обходният маршрут е Албена-Кранево-Златни пясъци. Не работят 8 помпени станции на ВиК в региона, поради което има нарушено водоподаване в цялата област до отстраняване на авариите. Работи се по отстраняване на аварии по енергоснабдяването в общините Шабла, Каварна и Добричка, съобщават от Областния съвет за сигурност.

Без ток са 12 села в община Добричка, три - в Каварненско и почти всички селища в община Шабла. 60 са постъпилите от вчера до сега сигнали за инциденти в служба Пожарна безопасност и спасяване. От вчера се отводняват над 20 обекта в общините Шабла и Каварна. Има паднали дървета и откъртени ламарини на покриви.

Обстановката в Бургаско постепенно се нормализира - дъждът спря, а вятърът отслабна. Продължава почистването на паднали дървета и клони в града, движението на градския транспорт е в график. Днес е неучебен ден за две бургаски училища, а други две са с намалени часове, заради авариен ремонт на отоплителните инсталации. Пристанище-Бургас е затворено. Скоростта на вятъра е около 10-12 м./сек. Вълнението на морето е около 3-4 бала. Рано сутринта е имало обрънати лодки на кея в Созопол. Летището функционира без отменени полети. Движението по пътя в участъка Слънчев бряг - Обзор бе спряно от страна на ОПУ - Бургас. Въведени са ограничения за движение и в проходите Дюлински- забранен за товарни автомобили, а леките да са с вериги, както и Айтоски- товарните да се движат с вериги.

Продължава бедственото положение в 9 села в община Руен - с. Руен, с Мрежичко, с. Топчийско, с. Средна Махала, с. Добра Поляна, с. Каменяк, с. Снягово, с. Вресово и с. Просеник. Там се работи по възстановяване на електрозахранването и отводняване на къщи. Изключително затруднено е движението на моторни превозни средства в община - Малко Търново.

Четири населени места в област Разград са без електричество, едно е и без вода - съобщиха от ОДМВР-Разград. Ток няма в селата Йонково, Голям Поровец и Лудогорци и частично в Самуил. В Самуил няма вода. Затворени пътища в региона няма. Има обаче сигнали за закъсал микробус край село Манастирско, както и камиони между селата Пороище и Стражец. През нощта са отстранявани паднали дървета от 6 шосета в различни региони.

В Сливенско са получени десетки сигнали за поражения, нанесени от вятъра, няколко селища са без ток. От 1,30 часа тази нощ няма връзка с двамата планински спасители към БЧК - Сливен, които са на спасителна акция в планината. Дейностите са започнали вчера около 19.00 часа. Те са тръгнали да помогнат на младо семейство с две деца, закъсали с джипа си в местността „Вратника" в Балкана. Спасителите са стигнали до тях. Заради множество паднали дървета на пътя, се е наложило да вървят повече от два часа пеша. По-късно е пристигнал сигнал и за други бедстващи хора - трима души, намиращи се на около 1 километър до мястото, където са спасителите и семейството. За съжаление заради непроходимост на пътя спасителите не могат да стигнат до тях, каза председателят на БЧК-Сливен Моника Сярова.

Като изключително сложна и критична определи ситуацията през последното денонощие инж. Снежна Кънева, началник отдел „Управление при кризи и отбранително мобилизационна подготовка" в Община Сливен. Такова масово изкореняване и чупене на дървета до този момент не е имало в Сливен според нея. Множество жилищни входове и улици са блокирани вследствие на паднали дървета, а на места има сплетени електропреносни жици. Много са съборените будки, гаражи и контейнери в Сливен, както и огради и покриви на частни домове в града. Читалище „Зора" също е с разрушен покрив след бурята. Изключително е пострадала тролейбусната мрежа в града.

Без ток са всички балкански села - Раково, Новачево, Стара река, Качулка, Изгрев, като Раково е крайно изолирано. Екипи на Гражданска защита се опитват да отворят пътя за Стара река, където в момента доставката на хляб е невъзможна. Снежната покривка в този район стига 70 см, а вятърът там е създал големи проблеми.

Автобуси от Сливен не пътуват към балканските селища и обратно. Това съобщи директорът на Пътнически превози Калинка Димитрова. В града движението е трудно, но не е прекъсвано.

В Силистренско сняг е превалял само в Дуловска община, не е образувана снежна покривка, съобщават от метеорологичната служба в Силистра. Близо 20 литра на квадратен метър валеж от сняг и дъжд е паднал в района. От много силния вятър, достигащ до 24 метра в секунда, до тази сутрин са отстранени паднали дървета и неукрепени конструкции в областния град. Обстановката в Силистренско е спокойна. Няма селища без електрозахранване. Вчера паднала топола в село Попина е повредила електропровод, аварията е отстранена за три часа. Временни смущения е имало и в други села от региона, но захранването не е прекъсвано, увериха от електроразпределителното дружество. Пътищата в Силистренско са сухи. От Областното пътното управление напомнят на водачите да оборудват автомобилите си за зимна обстановка, която традиционно е тежка в региона през този сезон.

Всички водачи на моторни превозни средства да предприемат пътуване само след подготовка на автомобила за движение при зимни условия. Водачите да се движат с повишено внимание със скорост, съобразена с конкретните условия на пътя, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

От запад облачността ще намалява и над Западна и Централна България ще се установи слънчево време. В източните райони преди обяд все още ще вали, но впоследствие облачността ще се разкъса, а привечер и там ще намалява. Ще духа слаб до умерен, в източните райони преди обяд все още и силен вятър от север и северозапад.

С лошо време, бурен вятър и силни валежи от дъжд и сняг започна седмицата в Източна България. Резултатът от тях са заседнали автомобили, блокирани хора, паднали клони от дървета, прекъснато електричество в някои региони.

Транспортен хаос в Източна България бурята утихва
netinfo

Прогнозата за следващите 10 дни може да намерите във Vremeto.bg