Томислав Николич
Томислав Николич / netinfo

Кандидатът на Сръбската радикална партия за президент на Сърбия Томислав Николич е роден на 15 февруари 1952 г. в Крагуевац, където завършва техническото училище, строителна специалност, започва да следва в Юридическия факултет.

Прекъсва следването си през 1971 г., когато започва да работи като началник на строителен обект по ж.п. линията Белград – Бар. Работи и в Майданпек, Белград и на други места в Сърбия. През 1978 г. става началник на отдела за инвестиции и поддръжка в комуналното предприятие “22 декември” в Крагуевац. След това е и технически директор в същото предприятие.

Николич е един от основателите на Народната радикална партия на Сърбия, която през февруари 1991 г. се обединява със Сръбското четническо движение и така се формира Сръбската радикална партия начело с Воислав Шешел. В момента е заместник-председател на Сръбската радикална партия и я ръководи в отсъствието на Шешел, който от 23 февруари 2003 г. е в затвора на Трибунала в Хага. Николич е избран за депутат в югославския парламент през 1992 г. След парламентарните избори в Сърбия през декември 1992 г. става председател на парламентарната група на Сръбската радикална партия в Скупщината на Сърбия.

През март 1998 г. е избран за вицепремиер на Сърбия. Подава оставка на 14 юни 1999 г., но тогавашният президент на Сърбия Милан Милутинович издава наредба, съгласно която членовете на правителството остават на постовете си и до 14 август 1999 г. Николич остава вицепремиер. След промените от 5 октомври 2000 г. Николич е депутат във всички сръбски и югославски Скупщини, както и в парламента на Сърбия и Черна гора до разформироването й през май 2006 г. Николич е единственият депутат, който е участвал във всички състави на Скупщината на Сърбия от 1992 г. насам. За кратко Николич беше и заместник-председател на Скупщината на Сърбия – беше избран на 8 май 2007 г., но пет дни по-късно подаде оставка.

Николич се кандидатира за президент на Сърбия през 2003 г., които избори се провалиха на първия тур. Беше кандидат и през следващата 2004 г., когато за президент беше избран Борис Тадич. Николич е женен, има две деца. Говори английски език. На първия тур от настоящите президентски избори на 20 януари спечели 1 646 172 гласа.

източник: BGNES