Тежка остава обстановката в страната
Тежка остава обстановката в страната / снимка: Sofia Photo Agency
Броят на населените места без електрозахранване в Североизточна България, където оперирa Е.ОН, е 17, съобщиха от дружеството. От там уверяват, че няма населени места без електрозахранване в областите Русе, Разград, Велико Търново и Габрово.

В област Варна без електрозахранване са три села: Войводиново, Николаевка, Дръндар, а eдно е частично захранено – Добротич. Пътищата до тях са непроходими и там е обявено бедствено положение. В района има силен вятър, снежната покривка е 20 см и има снегонавявания над 1 метър. „Гражданска защита”, заедно с екип на „Е.ОН България Мрежи”, се е отправил към въпросните населени места.

Тежка продължава да бъде обстановката на територията на областите Шумен и Добрич, където на места снежната покривка достига 45 сантиметра и има снегонавявания, коментират от енергийната компания. Към 12 ч. в област Шумен населените места без електрозахранване са намалени до пет села: Калино, Иглика, Дренци, Габрица, част от Черноглавци, а в област Добрич, където има силен вятър, без ток са шест населени места: Брестница, Кремена, Топола, Тюленово, Камен бряг, Св. Никола. В Силистра на тъмно е село Бреница, както и част от село Антимово. До двете села няма достъп, поради непроходимите пътища, обясняват от Е.ОН.

Бедственото положение в Руенска община продължава, снеговалежът там спря. Хеликоптер отведе до Бургас болния от село Каменяк, който имаше остра нужда от хемодиализа. Само село Сини вит в общината е без ток, всички машини почистват пътищата в планинския район, въпреки това няколко души от труднодостъпни места ще останат да пренощуват в сградата на общинска администрация в Руен.

Снегопочистващата техника достигна и до последната хижа в Твърдишкия балкан, съобщи за Дарик областният управител на Сливен Христина Чолакова. Хората от първата хижа – „Буковец”, вече са се прибрали в Твърдица. Туристите от хижите „Чуката” и „Шешкинград” най-вероятно ще пренощуват в тях.

До късно вечерта работниците на фирма „Биндер” разчистваха пътя. В акцията участваха четири машини и три придружаващи коли, каза Костадин Костадинов, директор на Областно пътно управление.

Остава в сила бедственото положение в три общини в Разградска област. Ситуацията обаче постепенно се нормализира. Отворен за движение е пътят РусеРазград, съобщиха за Дарик от полицията. Все още непроходими са направленията за Силистра и Кубрат. Екипи на Пътно поддържане и полицията работят усилено по разчистването на снега.

Пътят РусеБяла е проходим при зимни условия. Въведено е ограничение за използването на вериги от всички моторни превозни средства, а за товарните автомобили изискването е и да са без ремаркета и полуремаркета.

Общинската пътна мрежа в област Русе все още остава затворена за почистване, възможно е преминаването само на специализирана техника и транспорт. Спазването на въведените ограничения за движение се контролира от полицейски екипи.

Обстановката в Габровско остава усложнена заради ниските температури, еднометровата снежна покривка и честите аварии на снегопочистващите машини. Постепенно се възстановява пътната връзка с откъснатите заради снега селища и квартали. Ток и вода има навсякъде. Проходът Шипка остава затворен над 60 часа заради снегонавявания откъм южната страна. Там температурата е минус 14 градуса. Снежната покривка е 120 сантиметра.