Съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ преследваха Станишев с викове
Съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ преследваха Станишев с викове / netinfo
Съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ преследваха Станишев с викове
18757
Съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ преследваха Станишев с викове
Съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ преследваха Станишев с викове
  • Съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ преследваха Станишев с викове
  • Съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ преследваха Станишев с викове

Премиерът Сергей Станишев отиде лично да провери как върви почистването на големите столични булеварди и храмове. По-рано през деня със заповед на председателя на Националния кризисен щаб Тодор Модев на фирмите "Искър 2000", "Содос", "Строителство и възстановяване", "Транспортно строителство и възстановяване" и "Новера" бе разпоредено да започнат почистване.

 

Минути след 22 часа група от около 30-ина общински съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ причакаха премиера Станишев пред храм-паметника „Св. Георги” в София, за да му връчат протестна декларация срещу връщането на фирма „Новера” в сметосъбирането на София. Те я връчиха на министър-председателя с освирквания и лозунги като „Атеист”, „Мафия”, наречен бе и служебен премиер.

 

Сред най-важните точки от декларацията, концентрираща гнева на съветниците от ГЕРБ и ДСБ, които твърдят, че застават твърдо зад решението на СОС, са за „изгонването на мафията от София”, като визират фирма „Новера”. Общинските съветници твърдят, че няма да допуснат проваленото правителство на Сергей Станишев да злоупотребява с властта и законите във вреда на столичани. Те са категорични, че няма да позволят нито един лев от общинския бюджет да отиде за захранване на фирмите на БСП и ДПС. Декларацията завършва с предупреждение към „всички лица от правителството на Сергей Станишев, че ще потърсим лично отговорност от злоупотребилите с конституцията на страната и погазилите законите в името на партийните и личните интереси”.

 

Така Станишев бе следван по петите си от представителите на ГЕРБ, СДС и ДСБ в общината с викове из софийските улици в областта на „Петте кьошета”. Краткият коментар на премиера за случилото се бе, че недоумява защо проблемът с боклука, който според него е сериозен, се политизира. Той призова протестиращите общински съветници да се успокоят.

 

По въпроса какво ще се случи след като в понеделник СОС реши, че ще обжалва в съда решението на правителството от четвъртък да обяви в столицата кризисна ситуация, премиерът изрази надежда това да не бламира работата на Кризисния щаб по почистването на София. На въпрос какъв е финансовият разчет, без значение дали София се чисти от „Новера” или от друга фирма, отговорът на премиера беше, че такъв все още не е направен, но това ще стане в близките няколко дни и ще бъде обществено достояние.

 

Минути преди да започне „диалогът” между Станишев и 30-те общински съветници, областният управител на София, който е и ръководител на Кризисния щаб по почистването на столицата – Тодор Модев, обясни пред Дарик, че връщат „Новера”, защото нямат друг избор. Останалите осем фирми, които досега почиствали София, са отказали оттук нататък да чистят. По думите му няма никакъв проблем и „Новера” ще чисти, докато приключи кризата с боклука. Кризисният щаб ще следи много зорко как фирмата, изгубила доверието на СО и на столичани, си върши работата.