Съмнения за местни интереси може да премести делото срещу Заека в София
Съмнения за местни интереси може да премести делото срещу Заека в София / снимка: БГНЕС, архив
Съмнения за местни интереси може да премести делото срещу Заека в София
57702
Съмнения за местни интереси може да премести делото срещу Заека в София
  • Съмнения за местни интереси може да премести делото срещу Заека в София

Прокуратурата и разследващите умишлено бавят старта на делото за убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. За това сигнализира Диана Ангелова, която е адвокат на единствения обвиняем за убийството към момента - Марио Любенов-Заека. Резултатите от съдебнопсихиатричнашь експертиза, които станаха ясни вчера, сочат, че той е вменяем и може да отговаря за действията си пред съда. От своя страна Ангелова заяви, че никой никога не се е опитвал да изкара Марио невменяем, тъй като е в техен интерес делото да започне възможно най-скоро, защото по думите й сериозни доказателства срещу клиента й няма.

Оценката на психиатричното състояние на Марио Любенов не е била най-важната, никой не се е опитвал да се възползва от заболяването му, коментира адвокат Диана Ангелова: „За нас този въпрос никога не е бил най-важният. Най-важният е, че няма никакви обективни доказателства той да е участвал".

Съдебният защитник на Любенов коментира още, че e трябвало експертизите да се назначат много по-рано, но това не се е случило, тъй като разследващите и прокуратурата умишлено искат да забавят старта на делото. Като пример за сериозно нарушение, което по думите на Ангелова е в разрез със закона, тя посочи едно от разпорежданията на окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов: „В съдебната палата при едно от отиванията, за да питаме за информация по делото, се обърна и каза, че ако пускаме жалби, ще ни забрани свиждания и издаде разпореждане в противоречие със закона ние да нямаме право на лични срещи като адвокати с подзащитния ни, а това да става единствено и само в присъствието на водещи разследването".

По думите на Ангелова защитаването на местни интереси стои в основата на всички опити умишлено да се бави хода на делото: „От всичките им действия стигам до този извод и това ме накара дори да поискам отвод и делото да се премести в София, тъй като е повече от очевадно, че там са намесени местни интереси. Няма да коментирам повече, докато не се запозная с материалите по делото, но ще цитирам само близките на убитата Мирослава, които също потвърдиха, че има разнопосочност в действията и противоречивост в поведението на разследващите в Перник и на разследващите в ГДБОП".

За последната половин година на Любенов бяха направени две психиатрични експертизи. Първата бе по дело за фалшиви пари, по което той вече получи присъда от пет години затвор и още тогава специалистите установиха, че той е вменяем.

Заека е единственият обвинен в убийството на Мирослава, която бе отвлечена и удушена на 7 ноември миналата година. Другият заподозрян в извършването на престъплението - Стойчо Стоев-Чочо, се самоуби в присъствието на служители на ГДБОП.