Съдът заседава по делото срещу Николай Русинов-Чеци
Съдът заседава по делото срещу Николай Русинов-Чеци / снимка: БГНЕС

Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Последното заседание по делото на 17 март беше отменено заради това, че двама от свидетелите не се явиха - Мирослав Цветков и Пламен Трифонов.

На делото от 12 март вещите лица Васил Генов и Валери Петров представиха пред съда своите експертизи по делото, свързани с мобилните телефони на жертвата и подсъдимия. Очаква се на днешното заседанието да бъде направена очна ставка между първия обвинен за убийството на Яна Кръстева Пламен Трифонов и таксиметровия шофьор Рогачев.

Прокуратурата повдигна на Николай Русинов обвинение за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина на 28 ноември 2012 г. Съдебният процес започна на 31 януари.

Яна Кръстева беше намерена изнасилена и убита в столичната Борисова градина на 10 юли 2011 г. Според обвинението смъртта на младата жена е причинена по особено жесток и мъчителен начин. Обвинен за жестокото престъпление е 35-годишният Николай Русинов-Чеци.

Първоначално за убийството на Яна беше арестуван клошарят Пламен Трифонов, който обаче по-късно беше освободен заради липса на доказателства. През април 2012 г. разследващите задържаха Николай Русинов. В началото той беше разпитван единствено като свидетел, до момента, в който австрийска експертиза доказа категорично, че пет от намерените върху тялото на жертвата косми са негови.

Русинов отрича категорично да е замесен в убийството и твърди, че половият контакт между него и девойката е бил доброволен.