Съдът във Видин не даде ход на делото срещу кмета на града
Съдът във Видин не даде ход на делото срещу кмета на града / снимка: www.gergogergov.bg/

Видинският окръжен съд не даде ход на делото срещу кмета на града Герго Гергов за отстраняването му от длъжност заради неявяването му в съдебна зала. Председателят на съдебния състав съдия Светла Стоянова постанови на следващото заседания Герго Гергов да бъде доведен принудително.

Стоянова поясни, че призовка за днешното съдебно заседание е връчена на адреса на Гергов във Видин, която е приела неговата майка и е съобщила, че Гергов е извън града. От местоработата на Гергов - община Видин са върнали призовката с обяснението, че той е в редовен годишен отпуск.

Прокурорът от Софийска градска прокуратура Лилия Симеонова не коментира днешното решение на Видинския съд, но уточни, че Гергов е невиновен до доказване на противното. Тя съобщи, че мярката за „принудително довеждане” в съда на Герго Гергов е за това всички страни в процеса да имат възможност да бъдат равнопоставени. При излизането си от съдебната зала на прокурор Симеонова бяха връчени събраните през последните дни подписи „за” и „против” кмета Герго Гергов, предава БТА.

Кметът на Видин Герго Гергов бе задържан на 31 юли при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС. Прокуратурата го привлече като обвиняем по общо три обвинения и му бе наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 30 000 лева. Наложена му е и забрана за напускане на страната без разрешение на прокурор. Следващото заседание на Окръжен съд Видин по делото срещу кмета на града е насрочено за 14 август от 14.00 ч.

Около 100 видинчани се бяха събрали днес пред сградата на Съдебната палата с искане за отстраняването на кмета Гергов от длъжност. По същото време пред паркинга на община Видин се проведе митинг в защита на кмета Гергов.