Съдът върна делото за подготовка убийството на Делян Пеевски в прокуратурата
Съдът върна делото за подготовка убийството на Делян Пеевски в прокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Състав на Софийския градски съд (СГС) е върнал делото на прокуратурата и е отменил постановлението на държавното обвинение, с което е прекратено наказателното производство за подготовка на убийство на Делян Пеевски. Това съобщиха от съда.

Сред част от мотивите на съдебния състав е липсата на последователен и непротиворечив анализ на фактите и доказателствата от страна на прокуратурата. Освен това съдът не споделя становището на обвинението за изчерпан потенциал за събиране на доказателства.

Не е посочено защо се приемат за достоверни показанията на анонимния свидетел, ако те до момента по никакъв начин не са проверени от други доказателствени способи, както и защо прокурорът счита за изчерпани способите за проверка, при условие, че най-малкото възможно е преповтарянето на разпита чрез задаване на прецизни и конкретни въпроси от разследващите, посочват от СГС.

Правните изводи на прокурора са противоречиви относно това кое престъпление приема за недоказано, смятат съдиите. В постановлението на прокуратурата не се споменава относимостта по разследването на доказателства, иззети от различни обекти в София и Перник - множество документи, компютърни информационни системи и други носители на компютърни данни, както и пари.

Не е известно дали те са относими към разследването и въобще каква е била идеята такъв значим обем от предмети, книжа и компютърни информационни системи да бъдат приобщавани по делото.

Според съдия Мариета Райкова изводът в постановлението на прокуратурата да прекрати разследването е незаконосъобразен, необоснован и постановен при наличие на съществени процесуални нарушения.