Съдът пусна подп. Люцканов срещу гаранция
Съдът пусна подп. Люцканов срещу гаранция / netinfo

Военно-апелативният съд пусна срещу 1000 лева гаранция подп. Наско Люцканов, командир на Втория пехотен батальон в Ирак. Той беше арестуван по обвинение в подкуп с белязани пари.

Миналата седмица Пловдивският военно-окръжен съд постанови подп. Наско Люцканов да бъде задържан в ареста. Военно-апелативния съд отмени ареста и го замени с 1 000 лева парична гаранция. Мотивите не са известни, тъй като делото се гледа при закрити врата. Адвокатът на Люцканов съобщи, че със специални разузнавателни средства са засечени обаждания по телефона, но те са били само от страна на редника, кадрови военнослужещ от Казанлъшката бригада – Боян Маринов. Редникът предложил на Люцканов да му даде заем за лечение на болната му съпруга.

Преди заседанието на съда Люцканов призна, че е взел парите, но че редникът сам ги предложил и настоял да ги вземе.

Люцканов знаел, че телефонът му се подслушва, но не го изключил. Той заяви, че не имал правомощия да урежда хората за участие в мисии, а само да ги обучава. След заседанието Люцканов заяви, че е български офицер и винаги ще служи на българската армия за издигане на нейния авторитет и имидж въпреки постановката, която му е направена.

Нито той, нито адвокатът му обясниха кой според тях е направил постановката.