Съдът отстрани окончателно от длъжност подполк. Люцканов
Съдът отстрани окончателно от длъжност подполк. Люцканов / netinfo

Софийският военно апелативен съд окончателно отстрани от длъжност подполковник Наско Люцканов. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Пловдивският апелативен съд отне и допуска на полк. Люцканов до класифицирана информация и той не може да изпълнява задълженията си като началник на административното отделение на V Шипченска бригада.

По време на съдебното заседание, което се гледа при закрити врата, адвокатите на Люцканов са изтъкнали противоречие в актовете на съдилищата, които са се произнасяли досега.

Адвокат Георги Сидеров обясни, че в мотивите си Пловдивският военен съд е посочил, че ако Люцканов не бъде отстранен от работа, има опасност да окаже въздействие върху подчинените си и това да повлияе на разследването срещу него.

В същото време, когато бе заменена мярката му за неотклонение от арест в парична гаранция от 1000 лева, военно апелативният съд е преценил, че няма опасност той да извърши престъпление. Въпреки това военно апелативният съд потвърди отстраняването на Люцканов от длъжност.

Той е отстранен до приключване на съдебното производство срещу него и ако съдът го оправдае, ще трябва да го върне на работа.

„Имам да дам много на българската армия”, заяви Наско Люцканов преди заседанието на съда. Той добави, че уважа българската съдебна система и не пожела да коментира дали е било правилно отстраняването му от длъжност.