Съдът отказа да пусне от ареста Николай Русинов-Чеци
Съдът отказа да пусне от ареста Николай Русинов-Чеци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Николай Русинов-Чеци - подсъдим за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през юли 2011 г. Адвокат Иво Найденов поиска на Чеци да бъде наложен „домашен арест”, но магистратите прецениха, че има опасност той да се укрие, защото вече веднъж е напуснал страната веднага след убийството.

По делото остава да бъдат разпитани още няколко свидетели, сред които е бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. Той е бил заедно с Русинов в ареста, където е попаднал след обвинения за търговия с влияние.

Иво Найденов упорито твърдеше, че истинският убиец на момичето все още не е открит, макар че според обвинението Чеци е извършителят на престъплението, заедно с неустановени засега хора. Процесът продължава през май.

На 28 ноември 2012 г. Прокуратурата повдигна на Русинов обвинение за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

На 12 декември съдът разгледа искането за изменение на мярката за неотклонение на Русинов и реши, че има опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие и няма основание той да бъде освободен, тъй като е обвинен за особено тежко престъпление.

Яна Кръстева беше открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли. Тя е била бита и удушена часове след концерт на стадион „Българска армия” предната нощ.