Съдът отхвърли иска на мюфтийството за Ески джамия
Съдът отхвърли иска на мюфтийството за Ески джамия / снимка: БГНЕС, архив
Съдът отхвърли иска на мюфтийството за Ески джамия
69085
Съдът отхвърли иска на мюфтийството за Ески джамия
  • Съдът отхвърли иска на мюфтийството за Ески джамия

Окръжен съд Стара Загора определи като неоснователен и отхвърли иска на Мюфтийството за Ески джамия. Това потвърди за Дарик председателят на съда Тоньо Тонев. Очакваше се решението на съда да стане ясно на 27 декември, но съдията по делото излиза в отпуск и това е единствената причина за по-ранното му оповестяване.

Предявеният от ищеца осъдителен иск за собственост е неоснователен и следва да се отхвърли, тъй като няма доказателства праводателят му - Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община да е придобила собствеността върху спорния имот и да е осъществявала фактическата власт върху него, се казва в решението на съда. Според него няма доказателства държавата да е отнела без основание този имот. Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок от връчването му на всяка от страните пред Апелативен съд Пловдив.

От три години мюфтийството заявява желанието на мюсюлманската общност да им бъде възстановена собствеността върху Ески джамия, която бе реставрирана и превърната в Музей на религиите по европейски проект. По време на делото бяха организирани няколко протеста в защита на Музея на религиите.