Съдът излиза с решение за цените на винетките до месец
Съдът излиза с решение за цените на винетките до месец / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Върховният административен съд ще се произнесе в едномесечен срок по жалбите на три министерства срещу решението на Комисията за защита от дискриминация за цените на винетките. Вчера комисията обяви,че тя, както и валидността на годишния стикер и липсата на дневни винетки за леките коли поставят потребителите в неравностойно положение.

Сега министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на правосъдието и на вътрешните работи оспорват решението на комисията. Есен Фикри от Комисията за дискриминация, обясни, че тя се е самосезирала и установила, че цените на краткосрочните винетки не отговарят на изискванията и че не са пропорционални на продължителността на ползването им.

Месечната винетка за лека кола струва 25 лева, а годишната  67 лв., което означава, че няма равнопоставеност между годишните и краткосрочните стикери, които излизат много по-скъпо на шофьорите.

От комисията препоръчват и въвеждането на дневна винетка за леките автомобили, каквато в момента липсва и принуждава хората да купуват седмична. Ако съдът уважи исковете на комисията, изпълнителната власт ще трябва да промени винетната система.